Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  ЕУ очекује да власти РС одустану од гоњења за клевету и контроле НВО
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

28. 03. 2023.

Аутор: Радио Слободна Европа Извор: Радио Слободна Европа

ЕУ очекује да власти РС одустану од гоњења за клевету и контроле НВО

Канцеларија Европске уније (ЕУ) у Босни и Херцеговини (БиХ) очекује да власти у Републици Српској (РС) повуку предложене законе о увођењу кривичних санкција за клевету и контроли невладиних организација (НВО).

Из ове канцеларије оцијенили су да се „политичка атмосфера у РС примјетно погоршала посљедњих седмица, укључујући вербалне и физичке нападе без преседана на активисте цивилног друштва и новинаре.“

Недавни потези руководства РС, навели су из те канцеларије, „озбиљно сужавају простор за грађански ангажман, иду на штету интереса РС и остатка земље, одбацују темељне европске вриједности и представљају назадак на европском путу БиХ“.

„Усвајање Нацрта измјена и допуна Кривичног законика у Народној скупштини РС којим се уводе кривичне санкције за клевету је неспорно корак у погрешном смјеру“, стоји у саопштењу.

Додаје се да би овакве законске измјене „наметнуле непотребна и несразмјерна ограничења на рад независних медија и цивилног друштва, са посљедичним ужасавајућим ефектом на слободу медија и слободу изражавања“.

Народна Скупштина Републике Српске (РС) усвојила је у четвртак, 23. марта, у првој фази закон који предвиђа високе новчане казне за клевету и који је изазвао доста критика медијских радника и невладиног сектора.

Нацрт Кривичног закона који предвиђа криминализацију клевете након што је усвојен као нацрт иде на двомјесечну јавну расправу, а потом се враћа у скупштину у форми приједлога.

Ако скупштина након тога усвоји приједлог измјена Кривичног законика, он иде на гласање у Вијеће народа РС-а (други дом). Предсједник РС-а Милорад Додик га на концу проглашава важећим.

Нацрт закона за клевету предвиђа новчане казне од око 2.500 до чак 60.000 евра. Веће казне прописане су у ситуацијама кад је клевета изнесена у медијима, укључујући и друштвене мреже или на јавном скупу.

Највише казне предвиђене су за оне које „јавно изложе порузи или презиру“ лица или групу због припадности одређеној раси, боји коже, вјери, националности или због етничког поријекла, сексуалног опредјељења или родног идентитета.

У опозиционим странкама су тражили повлачење нацрта, упозоравајући да се ради прије свега о репресивном закону.

Исти дан, 23. марта, Влада РС је утврдила Нацрт закона о посебном регистру и јавности рада непрофитних организација.

Милорад Додик, предсједник РС, раније је најавио усвајање закона који ће подразумијевати обавезу пријављивања свих трансакција и „свега што раде“ невладине организације које се финансирају из иностранства.

Канцеларија ЕУ у БиХ каже и да одлука Владе РС да усвоји Нацрт закона о посебном регистру и јавности рада непрофитних организација је „једнако жалосно, јер надаље ограничава рад организација цивилног друштва, а тиме и остваривања слободе удруживања и окупљања“.

Додаје да оваква негативна дешавања, штавише, доводе у питање опредијељеност власти РС за напредак БиХ на њеном европском путу.

Канцеларија ЕУ изражава и забринутост поводом најава предсједника РС Милорада Додика о увођењу забране за ЛГБТ+ популацију у образовним институцијама, „што је дискриминаторно те стога неприхватљиво, нарочито за земљу кандидата“.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси