Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  РТС се извињава због неутемељених изјава саговорника у програму о особама са аутизмом
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

08. 05. 2023.

Аутор: РТС Извор: РТС

РТС се извињава због неутемељених изјава саговорника у програму о особама са аутизмом

Реагујући на гостовање професора ФПН-а Драгана Симеуновића, поводом трагедије у Основној школи "Владислав Рибникар", у Јутарњем дневнику, Савез удружења Србије за помоћ особама с аутизмом наводи да је 4. маја изнет низ неутемељних тврдњи којима се Аспергеров синдром доводи у везу са тероризмом.

На такве тврдње, Савез је затражио мишљење професора Факултета за специјалну едукацију и рехабилитацију Ненада Глумбића. Радио-телевизија Србије се извињава особама с аутизмом и њиховим породицама, уколико их је то гостовање на било који начин узнемирило.

Др Ненад Глумбић, редовни професор Факултета за специјалну едукацију и рехабилитацију, рекао је да се термин Аспергеров синдром више званично не користи као ознака за високофункционални аутизам у званичним дијагностичким и класификационим системима.

Без обзира на то, аутизам је био и остао неуроразвојни поремећај који се, као и сви поремећаји из ове категорије, јавља у раном детињству. Аутизам се не може први пут јавити у пубертету, иако се дешава да се касно дијагностикује. Врло често се неке тврдње износе превише слободно, иако често нема поузданих доказа о стварној клиничкој дијагнози аутизма починилаца тешког кривичног дела", рекао је професор Глумбић.

Са друге стране, каже професор Глумбић, Бревер и сарадници налазе да повезивање криминала и аутизма у медијима подстиче негативне ставове према особама с поремећајем из спектра аутизма и стигматизацију целокупне популације особа с аутизмом.

"Стога је, макар и имплицитно повезивање аутизма с масовним убиствима ненаучна, неетичка и неодговорна пракса", рекао је Глумбић.

Савез удружења Србије за помоћ особама с аутизмом наводи да је 4. маја изнет низ неутемељених тврдњи професора Факултета политичких наука Драгана Симеуновића, поводом трагедије у Основној школи "Владислав Рибникар".

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси