Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Неће да избаце спорну одредбу из закона
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

06. 12. 2012.

Аутор: Катарина Марковић Извор: Блиц

Неће да избаце спорну одредбу из закона

Министарство финансија не намерава да из предлога закона о јавним предузећима у потпуности избрише одредбу којом се предвиђа да држава оснива јавна предузећа која би се бавила информисањем, већ нуди компромисно решењу у виду нове формулације која суштински не мења много.

Проблем ће, како кажу, решити прелазним одредбама. Из ОЕБС и Европске уније стижу упозорења да се поменутим предлогом закона држава не повлачи из медија како стоји у Медијској стратегији.

Такође оставља се могућност државнима предузећима да на мала врата оснују своју медијску кућу.

То није тачно. У овом тренутку нико није имао такву намеру. Ради се о чистом неспоразуму који решавамо са Медијском коалицијом - каже за “Блиц” Влајко Сенић, државни секретар у Министарству финансија.

У заједничком саопштењу Медијска коалиција и Асоцијација медија предлажу амандман, којим се тражи да се из предлога закона брише реч „информисање“, јер је оснивање јавних предузећа у области информисања у супротности са постојећим медијским законима и Медијском стратегијом.

Ми желимо да нађемо компромис са Министарством финансија, па нам је због тога битно и да се у овом акту држава обавеже и да се одредбе овог закона примењују и на неприватизована јавна предузећа у области информисања, до њихове приватизације - каже за „Блиц“ Вукашин Обрадовић, који је на челу Независног удружења новинара Србије.

Ипак, Министарство фи нансија нуди само да уместо одредбе да државна јавна предузећа имају право да се баве информисањем стоји формулација “информисање од јавног значаја”, што у суштини није никаква гаранција.

Медијским удружењима понудићемо и опцију да се прелазним одредбама држава обавеже да убудуће неће формирати јавна предузећа чија ће основна делатност бити информисање - каже Сенић.

И Европска унија се, како „Блиц“ сазнаје, из истих разлога противи поменутим одредбама, при чему се посебно скреће пажња да
је потпуно повлачење државе из медија био један од предуслова за стицање статуса кандидата. Пола Тиде, заменица шефа мисије ОЕБС у Србији, каже за „Блиц“ да ОЕБС позива Владу и парламент да ревидирају овај предлог закона јер представља кршење обавезе коју је Србија прихватила, а која предвиђа повлачење државе из медија.

ОЕБС је спреман да, у оквиру свог мандата, помогне Влади у усклађивању медијског законодавства са највишим демократским стандардима - каже она.

Шта пише у стратегији

У Медијској стратегији се наводи да оснивач јавних гласила не може бити ни непосредно, ни посредно, држава, територијална аутономија, локална самоуправа, као ни установа, предузеће и друго правно лице, које је у целини или делимично у државној својини или које се у целини или претежним делом фи нансира из јавних прихода.


Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси