Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Раде Вељановски: Вучић на 16 телевизијских канала
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

31. 05. 2023.

Аутор: Проф. др Раде Вељановски Извор: УНС

Раде Вељановски: Вучић на 16 телевизијских канала

Председник Србије Александар Вучић ипак је био у праву када је наговештавао да ће митинг у организацији СНС државе бити посебан.

Вучића су, док је у петак говорио са трибине пред Народном скупштином Србије, грађани могли да гледају на 16 телевизијских канала.

Тако нешто незапамћено је и незабележено у савременој историји од како постоји телевизија. Пинк, Б 92, Хаппy, Прва, Палма плус, Вести, Студио Б, Коперникус, Супер сат и Инфо 24, директно су преносили цео митинг од првих говорника, а Н1, Нова С, РТС1, Инсајдер, РТС 3 и РТВ1, укључили су се када је Вучић изашао на говорницу.

То је евиденција само са СББ мреже, а на другим мрежама има још телевизија које су преносиле догађај, па је укупан број ТВ канала који је у домове људи увео председника, још већи. Нова С, РТС 3, РТВ1 и Инсајдер нису у целини преносили цео Вучићев говор, већ су се на кратко укључили.

И до сада смо имали доказе о спрези појединих медија са влашћу, али ово вече превазилази све досадашње доказе.

Све четити телевизије са национаним покривањем, које су и прошле године добиле дозволе, преносиле су догађај у целини, што се у свакој разумној средини сматра претераним, нерационалним, непотребним ангажовањем средстава, људи и програмског времена, јер нико не може истовремено да гледа више од једног програма.

Шта може да буде разлог? Ако неко уопште гледа телевизију у то време, мора да гледа то што хоће власт.

Нема друге. Приче о избору стотинак канала и могућности коришћења разних платформи, па и уздржавања од гледања телевизије, нису прихватљив резон. Одговор на питање да ли се то могло и не гледати, није одговор на питање зашто је све синхронизовано да обележи више него двотрећинску телевизијску понуду.

То је један од доказа да је критичка јавност у праву када прозива власт и Регулатора електронских медија (РЕМ) и њихов однос према медијима.

Не знамо како ће и да ли ће уопште РЕМ реаговати на поменуте околности, као што не знамо да ли ће ишта рећи и поводом митинга у Панчеву који је био изразито страначки и на коме је још једном Александар вучић, злоупотребивши положај председника државе, наступио у јавности као председник странке. Пинк му је обезбедио двосатни директни пренос и тиме још једном омогућио неоправдану и незакониту предност над осталим лидерима странака.

Нема сумње да ће и овога пута законске одредбе о гарантовању и неугрожавању политичког плурализма, равноправности и уравнотежености, недискриминаторности политичких и грађанских актера, остати неостварено слово закона, што потврђује и недавни извештај РЕМ-а о коме се разговарало у Народној скупштини, али још више одлука да се листу Инсајдер омогући да има и телевизијски програм у кабловској дистрибуцији.

Треба подсетити да одређене ингеренције у заштити медијског плурализма и забрани монопола у области јавног информисања има и надлежно министарство. Оно које је до скоро било надлежно, Министарство културе и информисања, тиме се није бавило, а како ће са тиме да се носи Министарство телекомуникација које тек добило ресор информисања, видећемо.

Сам Александар Вучић у свом говору и изјавама протеклих дана, такође доказује повезаност са појединим телевизијама: он је рекао да ријалитија не треба да буде, па су га послушали и он каже да се телевизијама Пинк и Хаппy неће одузимати дозволе.

Шта је још доказао митинг власти?

Људи су из разних предузећа, мањих и већих места, на различите начине приморавани да дођу на скуп. Неки различитим „стимулансима“, неки једноставно наредбама.

За припрему митинга и његово одржавање коришћени су јавни ресурси: за инсталирање антенских стубова по Београду, за изградњу трибине, за довожење хиљада људи ангажоване су стотине аутобуса из многих градова Србије, чак из Македоније и са Косова, исфабрикована је гомила транспарената, паноа и осталих митингашких реквизита.

На митингу је потврђено и обличје „српског света“ говорима црногорског политичара Милана Кнежевића и лидера Републике Српске Милорада Додика. Кнежевић није оставио сумњу у утицај политике Србије на Црну Гору, поменувши помоћ цркви и српском политичком корпусу, а посебно изјавом да ће, ако буде председник владе одмах укинути признање Косова.

Можда најважнији доказ онога што се стварно збило, уз театралност и патетичност, водитеља представе, ипак садржи говор самог Вучића. Шта нам је то тако важно рекао што је најављивао данима? Да од сутра неће више бити председник странке, као да у Србији и на свету има једне једине особе која не зна да је то фарса.

Најављивао је да неће продубљивати поделе и говорити о политичким противницима. И није, сем: „ти политичари не заслужују ни ваше звиждање, они заслужују само презир… Они ће ући у анале бешчашћа“.

Очекивало се да ће рећи нешто о озбиљним питањима: Косову, изборима и изборним условима, инфлацији, односима на међународном плану. Ништа сем претње, ако се на Косову понови оно што се тога дана догодило.

Изнад свега и најнаглашеније, Вучић је говорио о себи. Нико у историји од Цезара до Ердогана није толико хвалио себе колико то ради Александар Вучић.

„Једанаест година сам служио верно и одано својој држави и свом народу…“ И када суверенистички узвикује да о Србији нико никада неће доносити одлуке, већ да ће она то радити сама по својој вољи, није потребно тумачење да ће то радити он сам по својој вољи, а сви остали могу да заслуже атрибут патриоте и родољуба, ако, као његов дублер Вучевић, изражавају сагласност, подршку, и громогласно промовишу његову вољу.

На крају, недвосмислено је доказано да се у петак радило о контрамитингу. Окупљања грађана Београда, сва четити пута, имала су као повод трагичне догађаје са великим бројем невиних жртава, на шта се само надовезао подсетник о многим другим лошим појавама у друштву.

Организација митинга у режији владајуће странке, која се појављује као држава, био је реакција на протесте грађана које не може да контролише и каналише власт

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси