Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Веран Матић: У суду нестао предмет у којем је Кантар осуђен на 18 месеци затвора
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

21. 07. 2023.

Извор: Н1

Веран Матић: У суду нестао предмет у којем је Кантар осуђен на 18 месеци затвора

Према незваничним информацијама, у Вишем суду у Врању нестао је предмет у којем је Дејан Николић Кантар осуђен на 18 месеци затвора за угрожавање безбедности новинара, саопштила је Асоцијација независних електронских медија (АНЕМ).

Предмет Основног суда у Врању Кж1 131-23, који садржи сву докуменатацију везану за пресуду Дејану Николићу Кантару, на 18 месеци затвора, за угрожавање безбедности Оливере Владковић, власнице ОК радија и Светлане Иванов, запослене у овом радију, према званично непотрвђеним информацијама – нестао је, изјавио је извршни директор АНЕМ-а и члан Сталне радне групе за безбедност новинара Веран Матић.

Вест о томе је, како се додаје у саопштењу, јуче прострујала друштвеним мрежама у Врању, а убрзо су стигле потврде из различитих извора.

„Дејан Николић Кантар је прошле године осуђен на 14 месеци затвора за исто ово дело према истим оштећенима. За време суђења поновио је исто дело и због тога је Основни суд у Врању донео првостепену пресуду на 18 месеци затвора. Пошто Николићу истиче затворска казна од 14 месеци крајем августа, мислим да је у питању очигледно појачана опструкција, како би се одложила одлука Вишег суда, тј. како би Николић изашао на слободу, пре евентуалне потврде нове пресуде, која је извесна јер је претње изрекао у судници, пред бројним сведоцима“, навео је Матић.

Када буде пуштен на слободу, и поред правоснажне пресуде, Николић ће, како наводи Матић, уз подршку из система, настојати да максимално одложи издржавање казне затвора.

„Данас ћу послати допис Вишем суду са питањима везаним за случај нестанка предмета, и радње које се предузимају како би се утврдиле све околности под којима је нестао овај документ. Послаћу и допис Министарству правде, министарки и Сектору за правосуђе, како би размотрили вршење надзора везаног за ове догађаје у Вишем суду у Врању. О свему ћу обавестити и председницу владе Републике Србије Ану Брнабић, јер смо као Радна група за заштиту и безбедност новинара коју је основала, овај случај означили као посебно важан у раду Радне групе. Обавештена је и мисија ОЕБС-а у Београду о новом развоју овог случаја“, навео је Матић.

Према информацијама до којих је дошао АНЕМ, већ 12. јула је у Виши суд стигао овај предмет.

„И у Основном суду је дефинисан као ‘хитан’. У међувремену је за председницу већа одређена суткиња Татјана Јовановић Михајловић. У то време је била на одмору.

Када се вратила са одмора, затражила је изузеће, јер је њена ћерка Христина Ђоровић предала пуномоћје о заступању Дејана Николића Кантара. Подсећам да је током ова два суђења Николић променио неколико адвоката, или су га напуштали адвокати, било је јасно да је сваки пут у служби опструкције суђења“, навео је Матић.

Пресуда на 18 месеци затвора, донета је, како се подсећа, за претње које су упућене 16. августа прошле године.

„Током пролећа ове године, више пута је опструирано суђење. На крају је, ипак, судија Основног суда успео да случај приведе крају и донесе пресуду. Опструкција којој сада присуствујемо има јасан циљ и правосуђе мора да покаже ефикасност“, истакао је Матић.

Подсетио је и да је у јуну прошле године, на састанку Радне групе за безбедност и заштиту новинара Владе Републике Србије, Бранко Стаменковић, тада заменик Републичког јавног тужиоца, рекао је да је Николић „бацио рукавицу у лице” правном систему Србије, и да одговор мора да буде јединствен и ефикасан.

„Од тада до данас, тужилаштво је посао одрадило професионално. Судије Основног суда су се избориле против опструкција и донеле адекватне одлуке, Виши суд у првој пресуди, такође је био ефикасан. Локална самоуправа више од годину дана од свог решења да се сруши нелегално изграђени објекат којим је зазидан део ОК радија, одакле је све почело, још увек није срушила тих педесетак квадрата проширења коцкарнице“, навео је Матић.

Извршни директор АНЕМ-а додао је и да је Управни суд из Ниша поништио одлуку Управе за игре на срећу Министарства финансија, којом су затворене кладионице Дејана Николића, јер је добио лиценцу, иако је осуђиван кривично и то, у једном случају, и за нелегално организовање игара на срећу.

Нови догађаји у Врању биће и тема наредног састанка Сталне радне групе за безбедонст новинара (коју чине сва новинарска удружења НУНС, УНС, АНЕМ, Асоцијација медија, НДНВ, Асоцијација онлине медија, Републичко јавно тужилаштво и Министарство унутрашњих послова, уз посматрачку улогу ОЕБС-а), која ће се одржати наредног уторка, 25.јула, најавио је Веран Матић.

 

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси