Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Аврамовић: Приватизацију државних медија треба пажљиво припремити
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

24. 12. 2012.

Извор: Политика

Аврамовић: Приватизацију државних медија треба пажљиво припремити

Секретар радне групе за припрему медијских закона Министарства културе, информисања и дијаспоре Александар Аврамовић оценио је да приватизацију државних медија треба припремити пажљиво да се не догоди да Србија остане без тих медија.

 

Интерес јавности и интерес друштва мора да буде на првом месту, истакао је Аврамовић у изјави Танјугу и додао да је „суштина у томе да држава не треба да буде непосредни финансијер медија, али то не значи да не треба да финансира рад медија за потребе народа”.

„Пажљивим, домаћинским и одговорним односом према медијима сада у државној својини, обезбедиће се да они опстану и да служе народу и надаље”, рекао је Аврамовић у Јагодини, где је присуствовао отварању изложбе радова наивних уметника у Музеју наивне и маргиналне уметности у овом граду. „Дакле информисање за народ је неопходно и оно се мора обезбедити између осталог и државним средствима, али транспарентно, јасно, на основу чистих критеријума и на основу одлучивања које ће бити стручно, независно и апсолутно компетентно”, рекао је Аврамовић.

„Дакле, без намештања, без диктата било којих власничких група, без диктата било којих политичких група и без диктата било кога ко има партикуларни интерес”, рекао је Аврамовић.

Приватизацију треба пажљиво припремити, „оно што је до сада урађено, урађено је наопако”, због чега треба наћи најбољи модел, без обзира дали је реч о државним, регионалним или локалним медијима, „да би се медији у будућности заштитили од пропасти”, оценио је Аврамовић.

Према његовом мишљењу, у неким случајевима треба ићи на процену вредности капитала, емитовање акција које би се бесплатно поделиле запосленима и пензионерима и тиме их обавезати на одговорност да наставе да раде, али и да на конкурсу добију субвенцију од државе.

Ако се иде на приватизацију другог типа, не треба ићи на аукције „па дође неко из небеса”, већ у сваком случају треба добро припремити избор стратешког партнера, додао је Аврамовић.

Аврамовић је истакао да ће радна група за израду медијских закона, „посао завршити најдаље до краја марта” и додао да се ради „нон стоп” како би се закони што пре нашли у скупштинској процедури према роковима из Медијске стратегије.

Он је подсетио да ће, по Закону о јавним предузећима, „јавна предузећа у области информисања наставити да раде као јавна предузећа до власничког трансформисања, односно до приватизације”.


Коментари (1)

Остави коментар
сре

26.12.

2012.

Dejan R. Popovic, dipl. inz. [нерегистровани] у 17:21

Dvosmislena izjava

U Strategiji razvoja sistema javnog informisanja u Republici Srbiji do 2016. godine u delu V.4. utvrdjeno je:

"Republika Srbija, van teritorije Autonomne Pokrajine Vojvodine, imaće šest javnih regionalnih radio i televizijskih servisa. Javni regionalni radio i televizijski servisi poklapaće se s jednom ili više zona raspodele (što će činiti zonu pokrivanja) predviđenim Završnim aktima Regionalne konferencije o radio-komunikacijama za planiranje digitalne terestrične radiodifuzne službe u delovima Regiona 1 i 3, frekvencijskim opsezima 174‒230 MHz i 470‒862 MHz.

Javni regionalni radio i televizijski servisi će funkcionisati na istim principima na kojima funkcionišu RTS i RTV, što podrazumeva upravljačku, programsku i finansijsku nezavisnost. Republika Srbija garantuje stvaranje tehničkih i finansijskih uslova za uspešno i nezavisno delovanje tih medija. Finansiranje javnih regionalnih radio i televizijskih servisa će biti u skladu s pravilima o dodeli državne pomoći."

Prema tome, ako je ova strategija jos uvek vazeca i jos uvek se postuje, onda ce javni regionalni radio i televizijski servisi funkcionisati na istim principima na kojima funkcionišu RTS i RTV.

Zato je neophodno dodatno tumacenje dvosmislenih reci g. Avramovica po kojima je "sustina u tome da drzava ne treba da bude neposredni finansijer medija, ali to ne znaci da ne treba da da finansira rad medija za potrebe naroda."



Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси