Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Посланици укинули клевету
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

25. 12. 2012.

Аутор: М. Р. Миленковић Извор: Данас

Посланици укинули клевету

Посланици Скупштине Србије усвојили су јуче измене Кривичног законика којим се уводи ново кривично дело - злоупотреба у јавним набавкама, а укида се клевета као кривично дело, као и кривично дело несавесног рада у привредном пословању. За измене Кривичног законика гласало је 139 посланика, 15 је било против, а 21 није гласао.

 

Уместо кривичног дела несавесног рада у привредном пословању уводи се кривично дело злоупотребе положаја одговорног лица, што је последица потребе да се направи битна разлика између одговорног и службеног лица, што сада није случај. 

Примена тих одредаба које се односе на ново кривично дело злоупотребе положаја одговорног лица и кривично дело злоупотребе службеног положаја одлаже се до 15. априла на захтев правосудних органа, будући да је у току већи број поступака за постојеће кривично дело злоупотребе службеног положаја, па је потребно извршити преквалификацију дела у тим поступцима.

Новину представља и одредба која, уместо факултативног, уводи обавезан условни отпуст, па тако суд осуђеника који је издржао две трећине затворске казне може отпустити са издржавања казне уколико се у затвору поправио.

То се односи на осуђене до 10 година затвора, а за осуђене на већу казну затвора усвојеним амандманом СПС-а прецизирано је да ће суд задржати дискреционо право да одлучује о условном отпусту.

Међутим, условни отпуст се не односи на осуђеника који је током издржавања казне затвора два пута дисциплински кажњаван. Иако је првобитно било предложено да се избрише одредба која се односи на претње највишим државним функционерима и новинарима која је уведена 2009. године, то се није догодило, јер је усвојен амандман скупштинског Одбора за правосуђе којим је „спречено“ брисање те одредбе.

Тако се прописује да је за претње нападом на председника Републике, председника и чланове владе, посланике, судију Уставног суда, полицијског службеника, све судије, тужиоце, заменике тужиоца, адвокате и новинаре запрећена казна затвора од шест месеци до пет година. Раније за те претње била је запрећена казна од једне до осам година.

Посланици републичког парламента усвојили су допуне Закона о судијама и тужиоцима којима је предвиђено да судије и заменици тужилаца који су први пут бирани, а којима истиче трогодишњи мандат, буду изабрани на сталну функцију без претходног вредновања њиховог рада.


Усвојени амандмани ДС и УРС

Усвојени су амандмани ДС-а којим се онемогућава ублажавање казне за починиоце кривичних дела силовања и педофилије и УРС-а којим је предвиђено да се смањи праг за службено гоњење за ситне крађе са 15.000 на 5.000 динара. Извршена је декриминализација кривичног дела клевете, што је био захтев новинарских удружења и стручне јавности.

Затвор за неплаћање социјалног

Усвојеним изменама Кривичног законика прописује се и новчана казна, као и казна затвора до три године за предузетника и одговорно лице у правном субјекту који не плаћају доприносе за обавезно социјално осигурање и друге дажбине.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси