Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Комисија чешља истраге о убиствима новинара
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

31. 12. 2012.

Аутор: Ивана Мастиловић Јаснић Извор: Блиц

Комисија чешља истраге о убиствима новинара

Влада Србије би, после новогодишњих празника, требало да усвоји одлуку о оснивању комисије која треба да истражи због чега убиства новинара у Србији нису разрешена. Како сазнаје “Блиц”, из кабинета првог потпредседника Владе Александра Вучића послато је писмо на адресе надлежних министарстава у којима се тражи сагласност и чим она стигне, предлог иде на Владу.

 

Иницијатор формирања комисије Веран Матић сматра да је откривање оних који су намерно спречавали да се ови злочини разјасне, први корак ка откривању убица, али и налогодаваца убистава Славка Ћурувије, Даде Вујасиновић и Милана Пантића.

Ову иницијативу покрећем више од четири године. Претходна влада је начелно била заинтересована, али није било решености да се то и уради. Сада је на ту иницијативу позитивно реаговао Александар Вучић, као и директор полиције и Безбедносно-информативне агенције. Управо је одабран локални састав комисије и ускоро ће се одлучити о томе ко ће моћи највишe да нам помогне из међународних институција. Верујем да би за неколико дана или недеља Влада могла да донесе одлуку о оснивању комисије - наводи Матић за “Блиц”.

Он истиче да се са људима из полиције и БИА већ разговарало о начину рада, али и како ће се документација прикупити на једно место, ко ће и како све то анализирати. У Независном удружењу новинара Србије немају информације о комисији што их
забрињава, али с друге стране подржавају иницијативу.

Оснивање такве комисије је добра идеја. Крајње је време да сазнамо да ли је било опструкције у вођењу истраге и током других предистражних радњи, али нисам заговорник да се рад ове комисије сведе само на то. Надам се да ћемо добити неке битне информације о томе да ли су неке службе или надлежни органи располагали са подацима о убицама - каже за “Блиц” Вукашин Обрадовић, председник НУНС-а.

Јово Ћурувија, брат убијеног Славка Ћурувије, власника дневног листа “Дневни телеграф” и недељника “Европљанин”, истиче да ће комисија имати смисла само ако у њој буду људи којима је стало до правде и истине.

Чланови комисије морају имати храброст да се суоче са најмрачнијим деловима државних тајних служби које су организовале убиства - истиче Ћурувија.

Дада Вујасиновић

18 година Дада Вујасиновић је убијена априла 1994. Званична верзија Милошевићевог режима је да је починила самоубиство из ловачке пушке. Новим вештачењима је доказано да је убијена. Родитељи сматрају да иза убиства стоји ДБ.

Славко Ћурувија

14 година Славко Ћурувија убијен је 11. априла 1999. На Ускрс су убице у њега испалиле 17 хитаца. Сви сведоци су саслушани, а међу њима и 27 радника Одељења за праћење београдског центра тадашњег ДБ-а, ангажованих у акцији „Ћуран“.

Милан Пантић

11 година Милан Пантић, новинар “Вечерњих новости”, убијен је 2001. на улазу своје зграде у Јагодини. Убице и налогодавци тог злочина још нису откривени. Полиција је одмах после убиства објавила и фото-робот могућег починиоца, саслушано је више стотина људи.


Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси