Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Хвала вам, сада сам у топлој кући
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

31. 12. 2012.

Аутор: Силвија Сламниг Извор: Курир

Хвала вам, сада сам у топлој кући

„Мајке се не сећам, погинула је кад сам имао четири године. Могао сам и ја с њом да настрадам, пошто смо заједно били на бициклу кад је налетео ауто и убио је на месту. После сам био са оцем, који ме је малтретирао. Чуо сам од комшија да је тукао и моју маму, зато ја никада не бих ударио жену! Сада сам сам без крова над главом и немам никог на целом свету“.

 

Овако је у априлу причао Јанко Маглоцки (18) из Самоша када су га несрећног и уплашеног посетили новинари Курира, први пут.

Најчитанија прича

Речи из дубине душе несрећног дечака дирнуле су целу Србију. Причу о Јанку у Куриру је прочитало готово милион људи.

Постала је најчитанија у историји српског интернета, а на Фејсбуку је имала чак 33.000 шерова.

После много времена Србија се ујединила, а сви су желели само једно - да помогну Јанку. Људи су дечаку којем је живот узео све вратили осмех на лице и подарили му наду у ново сутра.

Поред хиљада наших читалаца који су уплатили новац за помоћ Јанку, јавио се и тадашњи министар рада и социјалне политике Расим Љајић, који је обезбедио милион динара за изградњу дечакове нове куће.

Фирма „Стеко центар“ из Бијељине понудила је најбоље услове и остварила је Јанку сан. За рекордно време изграђена је кућица на којој Јанку данас завиди цео Самош.

- Била нам је част и задовољство што смо учествовали у овако великом и хуманом пројекту. Не само да је овај младић добио шансу за нови почетак него смо заједно на ноге дигли целу Србију и показали да смо једни другима најбитнији - каже за Курир Веско Ражнатовић, директор „Стеко центра“ за Србију.

„Стеко центар“ је Јанку бесплатно изградио и опремио купатило, које је овај дечак прижељкивао целог живота.

Нада у живот

- Много сам срећан. Нисам веровао да је све ово могуће и да има овако добрих људи. Од пара које сам добио купио сам све што никад нисам могао, а сад имам и нову кућу. Пошто ме је самоћа болела више него сиромаштво, на крају сам купио штене немачког овчара, овог овде Макса, да имам бар неког кад сви ви одете -прича Јанко играјући се са прелепим вучјаком, који му је најбољи пријатељ.

Ако икад пролазите кроз село Самош поред Ковачице, питајте за Јанка Маглоцког. Прича коју ћете чути можда вам врати наду у нашу Србију и ове наше животе. Као што су Курир и његови читаоци вратили наду у живот овом дечаку који је остао сам на целом свету.

Награда за Курир

Новинарка Курира Силвија Сламниг у октобру је за серију текстова о Јанку Маглоцком добила награду „Ђоко Вјештица“, коју додељује УНС за најхуманији новинарски подухват године.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси