Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Тужилаштво мора да реагује на говор мржње
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

15. 01. 2013.

Аутор: Наташа Латковић, Бојана Анђелић Извор: Блиц

Тужилаштво мора да реагује на говор мржње

Премијер Ивица Дачић најоштрије је осудио акцију ултрадесничарске организације “Наши”, која последња два дана лепи плакате широм Србије са списком неподобних и, како тврде, страних агената и шпијуна. Дачић у изјави за “Блиц” наводи да Републичко јавно тужилаштво мора хитно да реагује.

 

- Нико у Србији не сме на тај начин да прави мете од медија, припадника цивилног сектора или било ког појединца - каже премијер за наш лист.

Активисти СНП “Наши” и јуче су лепили плакате са списковима “антисрпских медија и невладиних организација”, за које тврде да су финансирани од западних обавештајних служби, а Београд је освануо са плакатима на којима се власт позива да, после власника “Делте” Мирослава Мишковића, ухапси и градоначелника Београда и лидера ЛДП. Исто је учињено у Аранђеловцу, Новом Саду, градовима у централној Србији...

Реакцију Тужилаштва је затражио и Саша Јанковић, заштитник грађана.

- Надлежни органи морају коначно да одреагују и да провере да ли је неко шпијун, како то тврде у организацији “Наши”, или није - наводи Јанковић.Градоначелник Београда Драган Ђилас рекао је јуче да је за овакву ситуацију крива власт која је аболирала овакве организације, док у ЛДП-у тврде да у Србији влада атмосфера линча и да држава мора да реагује на претње СНП „Наши“.Тужилаштво је раније тражило забрану неколико ултрадесничарскох организација, међу којима су били и СНС „Наши“ и „Образ“. Уставни суд је, међутим, тај захтев одбио.

У Републичком јавном тужилаштву за “Блиц” кажу да прате сва дешавања у јавности и да се цео случај већ проверава.

Црним листама бавио се недавно и садашњи помоћник министар културе Драган Коларевић, који је у чланку објављеном августа прошле године “Време је за први српски културни устанак” направио списак неподобних културних ствараоца који су “неподобни јер су подржавали Бориса Тадића и Чедомира Јовановића”.На списку антисрпских медија и невладиних организација које је саставио СНП “Наши” налазе се листови “Блиц”, “Данас”, “Време”, “Република”, затим Б92, “Пешчаник”, НУНС, Фонд за хуманитарно право, “Жене у црном”, Центар за културну деконтаминацију, Јуком, Хелсиншки одбор за људска права, Иницијатива младих за људска права. Ту су и Санџачки одбор за заштиту људских права, Фондација Егзит, Аутономни женски центар, Реконструкција женски фонд, Београдски центар за људска права, Амнести интернешенел, Грађанска иницијатива, Квирија центар, Геј-стрејт алијанса, Докукино.

Запаљена застава Војводине

Припадници ултрадесничарског покрета СНП „Наши” запалили су у недељу увече заставу Војводине испред просторија Лиге социјалдемократа Војводине и окачили је на улазна врата. Овим гестом СНП „Наши” су се транспарентно похвалили дописима медијима.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси