Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Награда НИН-а за "Велики рат"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

15. 01. 2013.

Аутор: Т. Њежић Извор: 24 сата

Награда НИН-а за "Велики рат"

‚‚Драго ми је што сам награду добио са три, а не са, на пример, пет гласова, јер то је добро за српску књижевност", рекао је Александар Гаталица, овогодишњи лауреат НИН-ове награде за роман године за књигу "Велики рат" ("Моно&Мањана").

 

За Гаталичин "Велики рат" гласала су три члана жирија (Васа Павковић, Љиљана Шоп, Милета Аћимовић Ивков), а два гласа је добио Ласло Блашковић за роман "Посмртна маска" у издању "Архипелага" (Владислава Гордић Петковић и Мића Вујчић).

Жири је у свом образложењу истакао да се "Велики рат" издвојио од осталих романа по уметничкој ревизији односа према Првом светском рату. "Пратећи судбине стотинак славних и анонимних књижевних јунака, комбинујући фантастику са документаристичким приступом, Александар Гаталица је начинио убедљиву слику преломних догађаја у светској историји.

Супротстављајући се локалним и традиционалном погледу на прошлост, Гаталица користи историју као живо упориште људског искуства, другог пропадања и неугасле наде."

- Ово је моје треће велико враћање 20. веку - најлепшем и најстрашнијем сољећу. ‚‚Деведесете", како замишљам триологију ‚‚Невидљиви", ‚‚Велики рат", ‚‚Век", треба да одговоре на питање откуд толико зла помешаног са толико доброте у том веку. Моја неформална триологија, са преко 200 ликова и више од 1.000 страна, мислим, нуди само један одговор: 20. век чудно је оснажио људску вољу.

Мој лик из романа ‚‚Велики рат" Адолф Хитлер, каплар у том рату, запалио је свет само петнаест година касније и то једино снагом своје фантастичне воље. И то време ни данас није завршено. И 21. век наставља да демонстрира невероватну деструктивност - каже Гаталица.

У најужем избору, подсетимо, били су и романи: "Зоја" Мире Оташевић ("Геополитика"), "Вепрово срце" Драга Кекановића (СКЗ), "Штампар и Вероника" Катарине Брајовић ("Октоиx" и "Макарије"), "Несрећа и стварне потребе" Иванчице Ђерић ("Ренде").

Свечано уручење награде је 21. у Скупштини града, новчана противвредност награде је милион динара а покровитељ је компанија "Danube Foods Group".


Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси