Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  "Нећемо ћутати у случају СНП Наши"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

21. 01. 2013.

Извор: Танјуг

"Нећемо ћутати у случају СНП Наши"

Министар правде Никола Селаковић каже за Б92 да држава неће ћутати у случају СНП "Наши" и да ће државни органи радити свој посао.

 

Он је истакао да су позиви на линч апсолутно неприхватљиви и да ће Уставни суд реаговати уколико се појави разлог за то.

Упитан да ли се позивом на линч сматра када неко каже да смо свесни да ће неко да добије батине, Селаковић је рекао: "Свако ко тако нешто каже може то да каже самом себи. То је апсолутно неприхватљиво, али то није први пут да се тако нешто у Србији дешава".

Он је, гостујући у "Утиску недеље" на ТВ Б92, упитао откуд одједном оволика медијска пажња око плаката које је излепио СНП "Наши". Подсетимо, активисти ултранационалистичког покрета "Наши" објавили су плакате на којима су приказане листе непожељних невладиних организација, медија и појединаца у Србији.

"Против сам хајке и прозивки. Оно што је и више него индикативно јесте да одједном имамо халабуку поред свих великих проблема које Србија има", рекао је он и нагласио да ће држава реаговати. "Дајте само да не прејудицирамо. Да није тако, органи државе не би имали сврху постојања", рекао је Селаковић.

На питање да ли је позив на линч, поред осталог, навод да "Вучић може себи да пуца у главу или да пуца у невладине организације", министар је казао да "свако ко то каже може то да каже само самом себи". "То је апслоутно неприхватљиво", сматра он.

Иван Ивановић, председник СНП "Наши", не види у плакатима ништа спорно, већ претње износи и током саме емисије. Он каже да ће уколико не дође до забране појединих невладиних организација то бити доказ да Србијом влада Бела кућа. Такође, навео је да ЦИА финансира различите фондове, организације и медије, међу којима је набројао и Б92.

"Све доказе смо дали држави. Нико није реаговао. Пошто је држава ћутала, одлучили смо да изађемо у јавност и тада је избила медијска хајка против нас", рекао је он.

Ивановић је објаснио да су се представници СНП "Наши" најпре обратили Уставном суду и тужилаштву, а потом и грађанима, излепивши по 100 платаката у Аранђеловцу и Новом Саду.

"Те плакате су платили наши чланови, јер нас не финансира ниједна обавештајна служба. Финансирамо се од сопственог новца. Ми смо увек бранили Устав и сада су наши животи угрожени. Реалност је да смо дотакли нешто о чему није хтела да прича ниједна политичка партија. ЦИА финансира НВО сектор и поједине медије у Србији. Држава мора да да свој одговор поводом тога што смо им доставили. Постоји велика нетрпељивост грађана према невладиним организацијама", рекао је он.

Ивановић је казао и да ће сви докази које је прикупио СНП "Наши" бити објављени у "белој књизи црних организација".

С друге стране, Миљенко Дерета, посланик ЛДП, сматра да је апсолутно непримерено да неко ко има подршку свега 1.200 бирача у Аранђеловцу прича у име народа. Он је нагласио да се годинама појављују исти спискови непожељних.

"Кад погледате спискове којима је Шешељ махао – исти су као и ови данас. То је опасно и морамо да будемо опрезни. Они су опасни онолико колико им држава то дозвољава. Ја не дозвољавам да неко промовише насиље. Немогуће је бранити се од нерегистроване и нетоларантне организације", казао је Дерета.

Министар Селаковић је подсетио да су први спискови направљени 2001-02. године. Њих су, како је рекао, формирали одређени професори Правног факултета, противећи се томе што се грађани Србије испоручују Хашком трибуналу.

"Кад је то ушло у законске оквире, они су повучени", казао је он.

Селаковић је подсетио да је делегација Министарства правде током прошлонедељне посете изразила незадовољство пресудама тог суда и поставило питање одговорности за 1.700 убијених Срба у "Олуји" и на хиљаде протераних и расељених Срба из Хрватске.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси