Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Хоћемо слободне медије
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

24. 01. 2013.

Извор: Курир

Хоћемо слободне медије

Челни људи Курира затражили су јуче да се зауставе физичке и финансијске претње медијима, чиме се угрожава слобода изражавања у Србији. Они су поручили да је основа демократског друштва безбедан рад новинара и јавно и отворено медијско тржиште.

Александар Родић, власник Курира, рекао је да је последњи у низу притисака тужба председника ДС и градоначелника Београда на износ од милијарду евра и додао да се притисак на Курир одвија на економском плану.

- Нама је доста тих притисака. Већ дуги низ година маркетиншке агенције које контролишу тржиште оглашавања покушавају да купе уређивачку политику усмеравањем огласа. Драган Ђилас је један од власника тих агенција, човек који има изузетно велики утицај у свим медијима и који је завео страховладу и аутоцензуру у медијима. Ми се последњих 20 дана бавимо аферама у којима је он учествовао. Ниједан други медиј то не сме ни да пренесе - истакао је он.

Родић је навео да се 13. децембра прошле године састао с Ђиласом и да му је лидер ДС понудио да преко „Дајрект медије“ три пута увећа буџет од огласа Куриру ако лист буде направио уступке у уређивачкој политици и престао даље да истражују афере о њему.

- Одмах сам то одбио, не желећи да ограничавам редакцију ни у једном погледу. Мислим да је тога доста свима нама и да сви треба да се ослободимо страха да зависимо од маркетиншких агенција. Та пракса је узела маха, агенције су се издигле изнад медија - истакао је Родић. Саша Миловановић, главни и одговорни уредник Курира, рекао је да новинаре поново чува полиција.

- Веровали смо да је то било карактеристично за деведесете, али поново се враћа пракса претњи смрћу и дизањем у ваздух - додао је он.

Ђилас, како је навео, тужи Курир за текст заснован на изјави посланика ДСС из Народне скупштине, а не тужи што је овај лист писао да је купио вилу од милион евра, дуплекс од 700.000 евра, или да је његов блиски сарадник, градски менаџер купио БМЊ од 100.000 евра.

- Наставићемо да пишемо о злоупотребама свих политичара, па и Ђиласа. Овај притисак има за циљ да се угаси Курир. Од тужбеног захтева незапамћеног на планети много горе је што председник ДС и градоначелник великог града прети казном од 500.000 динара по сваком објављеном тексту о њему, што је цензура и претња другим медијима да не пишу о његовим пословима - навео је он.

За Удружење новинара Србије неприхватљив је сваки вид претњи и притиска на медије, што тужба од милијарду евра сигурно јесте. Петар Јеремић, председник Извршног одбора УНС, подсетио је да је за Европски суд за људска права неприхватљива свака тужба чији би циљ био гашење медија.

- Још већи скандал је захтев носиоца јавне функције да суд забрани писање о њему. Курир може да буде одговоран ако је изнео неке нетачне податке, али медијима се не сме забранити да постављају питања о политичарима - истакао је он и додао да сматра да у спорном тексту Курир није прекршио закон јер су само пренете речи посланика у Народној скупштини.

Војин Биљић, адвокат и потпредседник Асоцијације за европске интеграције, истакао је да су се у Србији у последње време догодила два озбиљна инцидента угрожавања слободе изражавања - објављивање спискова неподобних медија и тужба с одштетним захтевом од милијарду евра.

- Ако неко поднесе тужбу, а онда каже да је бесмислена, што је урадио Ђилас, онда је то злоупотреба права на тужбу и угрожавање правног поретка Србије - наводи Биљић.

Испитати пословање Дајрект медије

Родић је позвао Комисију за заштиту конкуренције да испита да ли „Дајрект медија“ има доминантан положај на релевантном тржишту и да ли постоји злоупотреба тог положаја. 

- Пошто имамо сазнања да је Драган Ђилас злоупотребио свој политички утицај да би његова фирма „Дајрект медија“ добила
клијенте, позивамо Агенцију за борбу против корупције да то испита и утврди, рекао је Родић.

Упитан када ће престати притисак ДС на медије, Родић је одговорио да то не ради цела ДС, већ неколико појединаца на челу с Ђиласом.

- Блиц га је ставио на осмо место најмоћнијих људи у медијима, сигурно не без разлога, мада ја сматрам да је он можда на првом месту, с обзиром на то да контролише највећи део огласног простора, од кога сви ми као медији живимо - рекао је он.



Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси