Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Истина о убиствима
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

28. 01. 2013.

Аутор: З. Ускоковић Извор: Вечерње новости

Истина о убиствима

За данас је заказана прва седница Комисије за разматрање чињеница до којих се дошло у истрагама које су вођене поводом убистава новинара у Србији.

Како сазнајемо, биће разматрани правци рада, а прегледаће се и документација о досадашњим резултатима истраге смрти Даде Вујасиновић, Славка Ћурувије и Милана Пантића.

Комисија има мандат од две године, који је могуће продужити уколико не буде довољно учињено. Мотиви за све три смрти, према полицијским индицијама и сазнањима, крију се у текстовима које су ова три врсна новинара писала и објављивала.

Дописник "Вечерњих новости" из Јагодине Милан Пантић убијен је мучки, с леђа, 11. јуна 2001. године, у ходнику зграде где је живео, док се враћао из продавнице. Ударен је тешким предметом у потиљак и на месту усмрћен. У прво време појављивали су се сведоци који су тврдили да знају истину, али до данас је ово убиство нерасветљено.

Смрт новинарке "Дуге" окарактерисана је у прво време као самоубиство. Њено тело пронађено је 8. априла 1994. године у стану у Новом Београду. Првобитна оцена је била да се убила из ловачке пушке, али је Тужилаштво 2009. њену смрт преквалификовала у убиство. Рађено је неколико вештачења, али шта се десило те вечери у њеном стану и даље је мистерија, посебно зато што су током увиђаја нађени трагови крви, који одговарају двема различитим крвним групама.

Према многим мишљењима, убиство Славка Ћурувије би најбрже могло да се реши. Постоје сведоци, који су дали исказ, постојао је чак и осумњичени, чије име, додуше никада није званично обелодањено. Данас се сумња да је и ликвидатор мртав, али су зато налогодавци и организатори злочина још на слободи. Власник листова "Европљанин" и "Дневни телеграф", убијен је на Ускрс, у јеку НАТО бомбардовања СРЈ, 11. априла 1999. године. Убица, који је имао и саучесника, пришао му је са леђа и пуцао директно у главу у хаустору зграде у којој је живео. Истрага о овој смрти вођена је у Тужилаштву за организовани криминал.

Новинари и полицајци

Комисију је недавно формирала Влада Србије, а у њој су Веран Матић, председник, директор полиције Милорад Вељовић, начелник Управе криминалистичке полиције генерал Родољуб Миловић, Славиша Совтић, начелник одељења у МУП Србије, оперативци Безбедносно-информативне агенције (БИА) Жељко Рашета, Ивица Петровић и Небојша Вујчић.

Поред њих у комисији су и новинари Љиљана Смајловић, председница УНС, Весна Малишић и Бранислав Јовановић.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси