Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  СИНОС информисао ЕФЈ да су Закон о јавном информисању уведене одредбе које штите радна права новинара и медијских радника али и да они који су то покушали да спрече сада шире неистине о нашем раду
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

14. 11. 2023.

Аутор: СИНОС Извор: СИНОС

СИНОС информисао ЕФЈ да су Закон о јавном информисању уведене одредбе које штите радна права новинара и медијских радника али и да они који су то покушали да спрече сада шире неистине о нашем раду

Текст писма преносимо у целини:

Генерални секретар Европске федерације новинара Риkардо Гутереш 

Чланови Извршног одбора ЕФЈ 

 Поштоване колеге,

Желим да вас обавестим да су на иницијативу Синдиката новинара Србије у недавно усвојени Закон о јавном информисању и медијима први пут уведене  одредбе које значајно штите права новинара и медијских радника.

Реч је о:

- праву на искључење из комуникације - Србија је једина држава у региону која је законом увела ову заштиту за колеге. Према сазнањима СИНОС право на искључење из комуникације имају још колеге у Белгији, Француској, Шпанији, Италији, Ирској.

- приправност за рад, распоред радног времена и измена у случају хитне потребе ;

- заштита новинарског интегритета.

СИНОС није задовољан коначним документом Закона о информисању јер у текст нису ушле одредбе на којима је наш синдикат инсистирао а којима би се омогућило:

- формирање локалних и регионалних јавних сервиса;

- редефинисање пројектног суфинансирања (како би се онемогућила корупција)

- увођење регистра свих медијских донатора, страних и домаћих.

За те предлоге није постојала полтичка воља нити интерес медијских удружења. Верујемо да ће се и то, у наредном периоду, променити.

Обавештавамо вас да смо пре неколико дана спровели акцију у Покрајинском јавном сервису Радио телевизији Војводина/РТВ којом смо тражили да престане злоупотреба радног статуса 135 медијских радника који годинама, неки и деценијама, раде на привременим и повременим пословима, без одговарајуће здравствене и радне заштите. Састанку са представницима СИНОС и рукводством куће присуствовао је и министар за информисање и телекомуникације Михаило Јовановић. На састанку је договорено да се што пре нађе решење да се колеге приме у радни однос.

Успешне акције СИНОС-а вероватно су повод да се и у Европској федерацији новинара подмећу нетачне и увредљиве приче о нама да смо “режимски синдикат” са немером да се уруши интегритет наше организације и омаловажи значај нашег континуираног деловања од 2002. године, када је СИНОС основан.

Неистине о нама пласирају исти људи који у Србији не желе да омасове синдикалне акције за јачање положаја медијских радника. Претпостављамо да то раде и колеге из Србије које 2021. у Новом Саду нису хтеле да се састану са Џереми Диром из ИФЈ, нити да се придруже акцији организовања Мреже синдиката ради припреме преговора о националном медијском колективном уговору. Они су сада, такође, чланови ЕФЈ па могу непосредно да вам објасне -  зашто не подржавају ниједну акцију којој је циљ да се покрене социјални дијалог у медијској сфери и потпише грански колективни уговор?

Потписивање гранског колективног уговора је наша мисија (и то смо успели тешком муком и уз жестоко противљење медијских удружења да “угурамо” у Медијску стратегију).

Желимо да вас обавестимо да ће СИНОС, уз снажну подршку Медјународне федерације новинара (видети на сајту ИФЈ https://www.ifj.org/media-centre/news/detail/category/union-building-project/article/serbia-journalists-union-leaders-will-meet-information-minister-to-tackle-unlawful-precarious-work-at-radio-television-vojvodina) наставити кампању за решавање статуса 135 колега у РТВ-у али и у РТС и у томе очекујемо подршку и Европске федерације новинара.

Солидарно

За Извршни одбор СИНОС,

председница Драгана Чабаркапа,

У Београд, 14.11.2023.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси