Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Начелница финансија Бранка Наић прекршила Закон а да ништа није рекла
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

23. 11. 2023.

Извор: In media

Начелница финансија Бранка Наић прекршила Закон а да ништа није рекла

Низ кршења Закона и прописа новцем грађана у ком учествује начелница финансија општине Инђија Бранка Наић, начелница друштвених делатности Ивана Бабин и председник општине Владимир Гак.

Начелница финансија општине Инђија није одговорила ИН Медија на упит о доступности информација од јавног значаја коме и из ког разлога се додељује 6 додатних милиона за медије. Овим је начелница финансија Бранка Наић прекршила Закон о слободном приступу информација од јавног значаја. Поред Наић и председник општине Владимир Гак прекршиће Правилник о суфинансирању пројеката из области јавног информисања Републике Србије уколико новац подели у том износу и „дискреционо“.

Локална власт у општини Инђија решила је да ребалансом буџета повећа износ намењен за остваривање и унапређивање јавног интереса у области јавног.информисања и то за 6 милиона динара.Додатних 6 милиона динара, поред већ подељених 25,8 милиона медијима у Инђији није образложено у оквиру нацрта ребаланса буџета.

Упит о слободном приступу информацијама од значаја ИН Медија је упутила начелници финансија Бранки Наић 3.новембра на шта је она Законом обавезна да одговори у року од 15 дана. Наић није одговорила те по истеку прописаног рока начелница Општине Инђија задужена за финансије крши Закон о слободном приступу инфпормацијама од јавног значаја.

– Ако орган власти не одговори на захтев, тражилац се обраца жалбом Поверенику који ако утврди да је жалба основана налаже органу власти да поступи по захтеву. Та решења Повереника су коначна и изврсна, а Повереник их може принудно извршити на тај начин што ће орган власт плаћати казну уколико не поступи по решењу повереника. Уколико и даље орган власти не достави информације, Поверенику помаже влада да изврши решење. Проблем са законом је у томе што се сваки закон може изиграти а код нас не постоји правна култура поштовања независних институција каква је институција Повереника.- каже за ИН Медија  директор за правне послове Независног друштва новинара Војводине (НДНВ) адвокат Вељко Милић.

Упит о доступности информација од  значаја поред ИН Медија начелници Бранки Наић упутила је и правна служба НУНС (Независно удружење новинара Србије) са истим питањима, коме, из ког разлога су намењена додатна средства и по ком кључу ће бити распоређена. Правник НУНС Раде Ђурић за ИН Медија каже да одговор начелнице Наић није стигао у законском року.

У оквиру отвореног састанка са грађанима током новембра на ком је представљен други по реду ребаланс буџета за 2023. годину и представници опозиције тражили су појашњење око додатних 6 милиона динара предвиђених за медије у Инђији.

Начелница Одељења друштвених делатности Ивана Бабин објаснила је да ће новац бити опредељен по одлуци председника општине Инђија Владимира Гака јер времена за конкурс нема. Она је објаснила да ће председник општине Гак новац поделити дискреционо на шта има законско парво.

Права о којима је говорила начелница друштвених делатности Општине Инђија Ивана Бабин не постоје. Председник општине Инђија Владимир Гак уколико се на овај корак одлучи прекршиће Правилник о суфинансирању пројеката из области јавног информисања.

Наиме, овим правилником јесте прописано да се средства могу се доделити само за пројекте који нису могли бити планирани у време расписивања конкурса (ванредне околности, хитност реализације итд.).

Средства додељена путем појединачног давања одобравају се у складу са правилима о додели помоћи мале вредности (де минимис помоћ). За појединачна давања може се определити највише 5% средстава, од укупно опредељених средстава за остваривање јавног интереса путем јавног конкурса.

Укупну висину средстава за појединачна давања утврђује одлуком руководилац органа односно председник Општине у овом случају.

На овај правилник се позвала и новинарка НУНС-а Ивана Крагуљ која се обратила Кабинету председника Општине за појашњење које су то хитне или ванредне околности због којих ће новац бити подељен.

-Правилник каже да је могуће определити средства у износу од 5% од већ додељеног новца, што би у овом случају износило 1,3 милиона динара а не предвиђених 6 милиона. Исто тако питала сам које су то хитне или ванредне околности због којих је новац опредељен јер је правилником тако прописано, на крају, и за таква давања потребно је расписати конкурс. – каже за ИН Медија новинарка НУНС-а Ивана Крагуљ.

Она истиче да одговор на њена питања упућена Кабинету председника општине Инђија нису стигао.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси