Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Анализа СЋФ: Хепи и даље не поштује ни сопствена обећања ни законске обавезе. РЕМ требало да му одузме дозволу
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

28. 11. 2023.

Аутор: Дејана Цветковић Извор: Цензоловка

Анализа СЋФ: Хепи и даље не поштује ни сопствена обећања ни законске обавезе. РЕМ требало да му одузме дозволу

Хепи није испунио већину обећања из елабората на основу ког му је РЕМ обновио националну дозволу. Програм ове телевизије обилује пропагандним садржајем, дезинформацијама, говором мржње – иако је она обећала другачије. Због непоштовања елабората и закона, РЕМ већ требало да одузме дозволу Хепију – пише у анализи Славко Ћурувија фондације.

Годину дана након што јој је Регулаторно тело за електронске медије (РЕМ) обновило дозволу за емитовање с националном покривеношћу, ТВ Хепи и даље не поштује програмски елаборат, законске обавезе и професионалне стандарде, као што је чинила и годинама раније – показује анализа Славко Ћурувија фондације (СЋФ).

ТВ Хепи у елаборату истиче да „жели да буде јавни сервис Србије” и обећава да ће се новинари ове телевизије „придржавати професионалних и моралних начела” праведности, тачности, објективности и непристрасности.

Анализа СЋФ показује да ова обећања нису испуњена.

Информатива пуна дезинформација, манипулација и говора мржње

Иако је у елаборату телевизија обећала 30% информативног програма, емитовала је скоро дупло више, показује Контролни извештај о надзору емитера, који је РЕМ доставио Скупштини Србије након масовних убистава у мају.

У елаборату за добијање националне дозволе обећане су бројне различите информативне емисије, а управо је „слојевитост најављене продукције информативног жанра” РЕМ истакао као главни разлог због кога је Хепију обновио националну дозволу, наводи се у анализи СЋФ. РЕМ није објаснио шта значи „слојевитост програма”, наводи Фондација, али се може закључити да се свакодневно понавља неколико истих формата – Актуелности, После ручка, Телемастер (вести) и јутарњи програм.

Анализа показује да су, супротно наводима из елабората, у оквиру информативног програма пласиране дезинформације – попут снимка видео-игре представљеног као приказ стварне ратне борбе Русије и Украјине, као и узнемирујућ садржај попут наводног аудио-снимка пуцњаве у ОШ „Владислав Рибникар” у Београду у мају.

Програм Хепија је често манипулативан – према мониторингу Црте најчешће манипулације су: демонизација ЕУ, Запада и неистомишљеника, култ личности и величање Русије.

У централним вестима, према подацима организације ЦРТА, 94% времена посвећено је политичарима на власти о којима извештава позитивно или неутрално, а 6% опозицији о којој Хепи извештава негативно.

У програму ове телевизије шире се и говор мржње и нетрпељивост према женама, ЛГБТQ+ заједници, другим националностима, вероисповестима, неистомишљеницима итд.

Све то супротно је обећањима из елабората да ће Хепи „поштовати прокламована европска начела”, бити место сусрета и дијалога, као и да неће приказивати било какве видове културне, сексуалне, религијске, расне или друштвене дискриминације – пише у анализи.

Минимални или непостојећи проценти квалитетног програма

Најмање 20% укупног програма телевизија треба да чини квалитетан програм – дечји, научно-образовни, документарни и културно-уметнички – према Правилнику о минималним условима за пружање медијских услуга.

Већ у елаборату Хепи није испоштовао ову законску обавезу, обећавши укупно 18% квалитетног програма, што РЕМ приликом обнове дозволе није приметио или није желео да примети, пише у анализи.

Од октобра ’22 до марта ’23, удео дечјег, научно-образовног, документарног и културно-уметничког програма био је минималан или непостојећи, показује Контролни извештај о надзору емитера, који је РЕМ доставио Скупштини Србије након масовних убистава у мају.

СЋФ: РЕМ ОБМАЊУЈЕ ЈАВНОСТ, УПРКОС КРШЕЊУ НИЗА ЗАКОНА

Славко Ћурувија фондација у анализи наводи да ТВ Хепи не само да не поштује сопствени елаборат, него крши низ одредби закона и правилника које се односе на слободно, истинито, објективно, потпуно и благовремено информисање, на медијски плурализам, квалитетан програм, поштовање достојанства личности у програму, на забрану говора мржње, злоупотребе лаковерности…

Упркос свему наведеном, РЕМ у свом извештају „свесно обмањује јавност и Скупштину” да Хепи испуњава све своје законске обавезе, пише у анализи СЋФ.

Савет РЕМ-а је безброј пута досад морао да реагује одговарајућим мерама, попут привремене забране објављивања програмског садржаја или одузимања дозволе – „како због континуираног драстичног кршења законских обавеза тако и сопственог програмског елабората”, али је реакција РЕМ-а у потпуности изостала – закључак је анализе.

 

Шта је квалитетан програм за Хепи и РЕМ?

Као дечји програм РЕМ је у извештају означио представљање дечје књиге у јутарњем програму, у трајању од 15 минута, открио је ЦИНС. Било је то све од програма намењеног деци и малолетницима током шест месеци када је рађена анализа.

У емисији „Иза браве” коју Хепи у елаборату, а РЕМ у извештају, категоризују као документарни програм, Славко Ћурувија фондација уочила је промоцију криминалног понашања и покушај његовог оправдавања.

Током марта емитоване су две епизоде ове емисије о Андрији Ђоганију (Баки Б3) и Кристијану Голубовићу.

Иако у елаборату наводи да ће „о насиљу, криминалу, и појавама које злоупотребљавају лаковерност гледалаца, говорити тако да се на такве појаве указује како би се оне разоткриле и спречиле”, то није био приступ Хепија у овим емисијама, истиче се у анализи и објашњава:

„Оваквим емисијама ТВ Хепи покушава да створи емотивну везу између публике и особа са криминалним досијеима, представљајући их као обичне грађане, који се кају због почињених кривичних дела и који имају исправан систем вредности. Такође, оправдавање криминалног понашања несрећним детињством служи изазивању сажаљења код публике, док особе са криминалним досијеима аболира од одговорности.”

Хепи није испунио ни обећање о научно-образовној емисији, која је требала да се емитује по пола сата сваког радног дана. Уместо тога, као овај жанр РЕМ је издвојио укупно мање од четири сата различитих прилога у јутарњем програму и емисији „После ручка”.

У извештају РЕМ-а пише да су то гостовања „компетентних стручњака разним поводима”.

Током шест месеци, иако је обећао у елаборату, Хепи није емитовао ниједну специјализовану културно-уметничку емисију. У извештају РЕМ-а пише да су вести, извештаји, репортаже и гостовања личности из области културе и уметности „дневно актуелним поводима” присутни скоро свакодневно.

РЕМ није прецизирао о каквим се стручњацима и „разним” и „дневно актуелним” поводима ради, истиче се у анализи СЋФ.

Забава важнија од дана жалости

Забавни програм је други доминантни жанр на Хепију, мада неколико формата овог жанра који су обећани у елаборату није уведено.

Квиз Насловна страна је Хепију, очигледно, толико важан да је емитован и током дана жалости – како 5, 6. и 7. маја након масовних убистава тако и 27. септембра због дешавања на Косову.

У овом квизу су – осим што сам по себи спада у забавни програм – у оквиру музичке игре емитоване  народна и забавна музика, чиме је Хепи прекршио Закон о обележавању дана жалости. РЕМ није реаговао, иако је надлежан за то – пише у анализи.

Шта је још изостало?

Током шест месеци на Хепију је изостао и филмски програм, иако је обећано да ће чинити 5% укупног. Серије су емитоване мање од седам сати – махом турске, мада су обећане италијанске, шпанске и америчке „које ће се разликовати од ‘јефтиних’ латино-америчких серија.

Није уведена ни обећана недељна спортска емисија – констатује се у извештају РЕМ-а.

Иако је Хепи у елаборату обећао 30 минута недељно верског програма, током шест месеци емитовано је укупно око 9 минута таквог садржаја.

Хепи обећава да ће „у сарадњи са мултиетничким групама и представницима њихових вероисповести на новинарско-истраживачки начин обрађивати одређене дане значајне у православној, католичкој, исламској, јудаистичкој вери, хиндуизму и осталим верама присутним у Републици Србији”.

Анализа СЋФ показује да је нпр. у емисији После ручка, чија је тема била календарско поклапање Видовдана и Бајрама, те однос православаца и муслимана и њихов суживот у Србији, створен простор за ширење говора мржње и нетрпељивости према ЛГБТQ+ заједници, чиме је разговор „пробио оквире међурелигијског дијалога”.

„Припадници ЛГБТQ+ заједнице су у овој емисији дехуманизовани и демонизовани као ‘сатанисти” који ‘лове децу’, а ширене су и манипулације о Западу као ‘злу које се намерило на цео свет’”, пише у анализи и додаје да се током емисије истицало да се православци и муслимани не сукобљавају једни против других, него да би они заједно требали да се боре против „сатаниста” који учествују на парадама поноса широм света.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси