Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Новинар Будимир Ничић добио на суду општину Грачаница у вези са петицијом за припајање општини Косово Поље
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

29. 12. 2023.

Аутор: Медијацентар Чаглавица Извор: Медијацентар Чаглавица

Новинар Будимир Ничић добио на суду општину Грачаница у вези са петицијом за припајање општини Косово Поље

Основни суд у Приштини – департман за административна питања донео је пресуду којом се општина Грачаница обавезује да новинару Будимиру Ничићу омогући увид у службену документацију у складу са његовим захтевом који се односи на „петицију за припајање општини Косово Поље“.

Ничић је тужбу против општине Грачаница поднео 25.04.2019.године због тога што је општина Грачаница одбила да му достави копију документа од јавног значаја, односно петицију грађана за припајање око 100 хектара територије општини Косово Поље коју је тражио 13.09.2018 године.

„Ово практично значи да је општина Грачаница на основу ове пресуде дужна да ми достави копију документа који сам тражио, а не да ми дозволи само увид у тај документ како ми је тада након интервенције Омбудсмана било омогућено. Тада сам одбио да у општинским просторијама само видим тај документ, јер по закону имам право да тражим и добијем копију, што је овом пресудом и доказано“, наводи Ничић за Медија центар Чаглавица.

У пресуди се наводи да је општина Грачаница у овом случају поступила „супротно Уставу Републике Косово, Закону о управном поступку, Европској конвенцији за заштиту људских права и слобода, Закону о приступу јавним документима и Закону о заштити података о личности“, када је Ничићу ускратила приступ траженим јавним исправама.

Пише и да је суд испитао и тврдње тужене стране, односно општине Грачаница да документ који је тражио Ничић не представља јавну исправу, али их је оценио као неосноване.

„По овим основама, суд приморава туженог да у року од 30 дана донесе одлуку којом ће тужиоцу (Будимиру Ничићу) омогућити увид у документацију која се тражи“, наводи се између осталог у пресуди Основног суда.

Ничић је пресуду добио данас, а прво и једино рочиште у вези с овим случајем одржано је 23.10.2023. године, четири и по године од подношења тужбе.

Међутим, Ничић не очекује да ће општина Грачаница поступити по овој пресуди.

„С обзиром да постоји право жалбе Апелационом суду, сигуран сам да ће општина Грачаница то право искористити и на тај начин покушати да за највероватније још једно четири пет година одложи своју обавезу. Међутим и ја ћу искористити нека друга правна средства и такође сам сигуран да ћу у скорије време добити тај документ“, рекао је Ничић

Подсетимо одборници Скупштине општине  Грачаница су  на трећој ванредној седници одржаној дана 12.09.2018. године  изгласали предлог одлуке о међусобном уређењу катастарских линија између општина Грачаница и Косово Поље, у катастарским зонама Преоце и Угљаре.

Ова одлука донета је на предлог тадашњег градоначелника Срђана Поповића.

Поповић је тада изјавио да је захтев одборницима општине Грачаница упутио на основу захтева мештана који су се обратили општини ради лакше административне процедуре и територијалне близине општини Косово Поље.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси