Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Преминуо Мића Орловић
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

13. 02. 2013.

Извор: Мондо, Танјуг

Преминуо Мића Орловић

Милоје Мића Орловић легендарни водитељ, новинар и уредник из времена бивше Југославије преминуо је данас у 79. години живота. Мића Орловић је рођен 28. маја 1934. године у Ваљеву у породици Секуле и Стане Орловић. Одрастао је у Приштини и Ваљеву заједно са млађим братом Драганом који се касније такође бавио новинарством и једно време био уредник дневног листа "Политика Експрес".

 

Завршио је Ваљевску гимназију. Има једну кћер.

Завршио је Филолошки факултет у Београду. Током студија је радио као спортски новинар. Био је стандардни репрезентативац студентске кошаркашке репрезентације Југославије коју је тих година оформио и са успехом водио Ранко Жеравица.

На програму Радио Београда први пут се огласио 15. октобра 1957. године као репортер са фудбалске утакмице ОФК Београд - Напредак Крушевац.

Почетком маја 1958. године, Мића Орловић је у току гостовања великана позоришне сцене из Београда Марије Црнобори и Љубише Јовановића у Загребу, учествовао у реализацији првог телевизијског приказа у оквиру размене ТВ новинара Београда и Загреба.

Телевизија Београд је 28. августа 1958. године емитовала први ТВ Дневник информативно-политичког програма чији је водитељ био Мића Орловић. О том искуству је једном приликом изјавио.

"Био сам клинац, али клинац са већ богатим радијским искуством, па нисам имао трему. Сам себи сам објаснио да је камера стаклени прозор кроз који ћу да гледам, тражећи погледом моје камермане. Био је то добар потез, јер сам се тако опустио и имао утисак да се заиста обраћам својим гледаоцима. Пренос је завршен без иједне грешке", рекао је Орловић.

Професионални новинар је био од 1956. године, а уредник од 1967. године.

Орловић је остварио више од 170 репортажа, као и 300 интервјуа, преко 200 ТВ репортажа, 80 радио емисија, 1300 ТВ емисија.

Учествовао је у реализацији два квиза, "Гинис" и "Историја српског народа", наводи РТС.

Добитник је Награде за животно дело Удружења новинара Србије, Награде за животно дело Радио-телевизије Београд, Златни беочуг Културно-просветне заједнице, Награде Радио Смедерева за неговање правилног говора и очување лепоте језика у електронским медијима "Бранислав Мане Шакић", Ордена рада са златним венцем.

Орловић је добитник српске националне пензије од 2008. године због врхунског доприноса националној култури.

Од 2010. године Удружење новинара Војводине додељује новинарима, водитељима или спикерима награду "Прес витез - Мића Орловић". Иста награда која се додељује новинаркама, водитељкама или спикеркама носи име Душанке Калањ.

Бивше спикерке, водитељке и уреднице Телевизије Београд Дуња Фигенвалд Пулетић Ланго и Данка Нововић изјавиле су да је Мића Орловић био добар човек, одличан водитељ и да је телевизијска јавност његовим одласком изгубила великог професионалца.

"Тужно је што уопште човек мора да умре, па још један такав професионалац, легенда, носилац лика какав треба да буде телевизијски водитељ, у оном најбољем маниру", рекла је Ланго Танјугу. 

"Имао је све и појаву и глас и културу говора, све што је потребно и просто су га обожавали. Обожавали су га до последњег дана његовог живота", истакла је она.

Ланго је нагласила да је одласком Орловића "телевизијска јавност изгубила великог професионалца".

Нововићева је рекла да јој је Орловић био не само колега, него и велики пријатељ.

"Знам га од детињства, јер је он живео у Ваљеву, његови родитељи и моја тетка су живели стан до стана. Био је веома добар човек, фантастичан водитељ и жао ми је што се до данас није родио нови Мића Орловић", истакла је Нововићева. 

Она је додала да је Орловић био и остао непревазиђен.

"Махом су жене водитељи, а он мислим да је непревазиђен до сада. Имао је популарност какву нико од нас није имао. Он је једини стварно имао велику популарност. Био ми је велики пријатељ", додала је Нововићева.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси