Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Аматерски рат у етру
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

14. 02. 2013.

Аутор: М. Бошњак Извор: Вечерње новости

Аматерски рат у етру

Од јесенас, са Косова и Метохије траје светски непризнат, пиратски рад радио-аматера из неколико европских земаља, а циљ ове работе је да се тзв. Републици Косово издејствује признавање статуса и регистрација у Међународној радио-аматерској подели фреквенција.

- Једина брана, а често и последња линија одбране су српски радио-аматери, па су међународни органи који се баве овом облашћу влади Косова јасно ставили до знања да, без чланства у Уједињеним нацијама, та квазирепублика не може добити статус земље у интернационалном етру - указује Горан Марјановић (48), познати радио-аматер из Горњег Милановца, иначе пензионисани капетан Војске Србије, односно врсни официр из рода везе.

Како, надаље, објашњава саговорник "Новости", ову перфидну кампању води председник Првог региона Међународне радио-аматерске уније , Ханс Блондел Тимерман из Холандије, чији је лични позивни знак ПБ2Т, а главни саучесници су му члан Извршног одбора тог региона, Никола Перцин из Хрватске (9А5Б) и Финац Марти Лаинен (ОХ2БХ).

Нечасно и незаконито деловање, овај трио покушава да оправда тобожњом "завршном фазом помоћи" Регулаторном ауторитету за електронске и поштанске комуникације тзв. Републике Косово, у изради прописа који регулишу радио-аматеризам, те обнови тамошње радио-аматерске организације и њеног укључивања у светску заједницу.

- Чак су пласирали и лаж да, наводно, на Косову и Метохији нема радио-аматерске активности, па су баш они позвани да је "оживе", а прећуткују да постоји легални Савез радио-аматера КиМ, са мултиетничким чланством! Такође, без одобрења Међународне уније за телекомуникације, доделили су и радио-аматерски префикс З6, који се (не)намерно слаже са префиксом Албаније (ЗА), баш као што су током рата у Босни радио-аматери муслимани одабрали префикс Т9, сличан ознаци Турске (ТА) - наставља Марјановић, објашњавајући да је све ово влади Хашима Тачија важно и зато што је у свим државама тај префикс уједно и ознака државне припадности на регистарским ознакама авиона, па се тиме настоји стећи и признање међународне ознаке у цивилном ваздухопловству.


Преседан

- Ако би Косово добило статус земље у радио-аматеризму, надлежни међународни органи, а посебно овлашћена кровна агенција АРРЛ из САД, која издаје те лиценце за све земље, морали би да признају и све територије које се боре за отцепљење: Северну Ирску, Баскију, Каталонију, Корзику... што им, наравно, не пада на памет - указује Горан Марјановић.

"Словенци"

- Сличну кампању албанских власти и "радио-аматера", чак и оних са истеклим лиценцама, осујетили смо и 2008, а најгоре је не само што у поменутој пиратској групи, по бројности, предњаче Словенци, већ што међу њима има чак и Срба, који живе у Словенији и не либе се да штете својој матици - истиче Марјановић.

Коментари (1)

Остави коментар
пон

05.06.

2023.

anonymous [нерегистровани] у 15:53

Postadoše članovi

Okolo naokolo oni postadoše članovi svetske organizacije 2018. godine!
A mi kao imamo Savez radio amatera KiM, ali kao i to sedište u Prištini, Dardanija i to registrovan tako u APR... Cirkus...

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси