Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Вучић има више мотива да се дође до истине
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

15. 02. 2013.

Аутор: Снежана Чонградин Извор: Данас

Вучић има више мотива да се дође до истине

Имамо у Комисији два председника, два удружења новинара и мене који водим врло моћну медијску групацију. Нико од нас неће угрозити сопствени професионални интегритет ни етичке принципе због којих смо се добровољни ангажовали. Циљеви Комисије за истрагу убистава новинара рачвају се најмање у два крака: ка анализи свих досадашњих истрага и утврђивању чињеница у вези са досадашњим истрагама и могућим опструкцијама, и паралелно са тим, ка интензивирању рада на истрагама убиства новинара Даде Вујасиновић, Славка Ћурувије, медијских радника РТС у бомбардовању, и Милана Пантића.

 

Наредни корак је везан за успостављање јасне регулативе између мандата Комисије и свих процедура које треба испоштовати, као и стварање мешовитих истражних тимова и омогућавање тим тимовима да раде на најпрофесионалнији могући начин - оцењује за Данас Веран Матић, председник Комисије и председник Борда директора и главни и одговорни уредник Информативног програма телевизије Б92.

Како отклањате сумње у лоше намере државе?

- Имамо у Комисији два председника, два удружења новинара и мене који водим врло моћну медијску групацију. Нико од нас неће угрозити сопствени професионални интегритет ни етичке принципе због којих смо се добровољни ангажовали. Наша моћ је у могућности да сваку евентуалну опструкцију, покушај изигравања, учинимо јавним, и мислим да је то наше највеће оружје. До сада је постојала велика разједињеност и на медијској и на политичкој сцени када је реч о остваривању циљева разоткривања ових случајева. Наравно, то је погодовало свима који су желели да прикрију извршиоце и налогодавце.

Да ли је ту реч о сарадњи са онима који су учествовали у опструкцијама и заташкавању?

- У овом тренутку не могу да говорим о досадашњим резултатима и позицији оних који су радили на досадашњим истрагама. Тек када проучимо досадашње истраге и доживимо актуелне, моћи ћемо да износимо оцене. И то ћемо, свакако урадити у свакој прилици када будемо морали да употребимо наше једино, али и најјаче оружје, то јест јавност.

Откуд сигурност да ће државни органи достављати истините информације?

- Ангажоваћемо велики број искусних појединаца и организација, адвокатских тимова и невладиних организација, колега које се баве истраживачким новинарством, користићемо податке из најразличитијих извора, домаћих и страних. Добићемо увид у досадашње начине избегавања обавеза институција, а самим тим и знање о тим случајевима.

Како разумете околности у којима је изостала политичка воља да се реше убиства новинара током мандата владе ДС-а?

- Мислим да је било воље, али није било операционализације те воље на начин који би убрзао процес. Искуство тог процеса употребио сам у анимирању нових власти. Очигледно је да наше институције које би требало да изгурају истраге нису самостално довољно реформисане или оснажене да могу саме да обаве овај посао, без уплива низа актера, међу којима су и професионалци из полиције и обавештајних служби који би желели да са своје професије скину срамну мрљу партиципације у ликвидацијама новинара и других који политички различито мисле и говоре, или су прикривали информације о извршиоцима и наредбодавцима.

Убиства већине новинара догодила су се током владавине странке Ивице Дачића, односно, делом, док је Александар Вучић био министар за информисање. Међутим, они су, за разлику од владе ДС-а, изразили политичку вољу да се реше убиства новинара. Како лично и професионално доживљавате такав исход?

- За време демократске власти убијен је Милан Пантић, догодио се покушај убиства Дејана Анастасијевића и његове породице, тако да не можемо говорити о томе да је само у време Милошевића било убистава и репресије према новинарима. Али је јасно да је била драстичнија ситуација на различитим нивоима. Мислим да су политичари о којима говорите данас у потпуно новим ситуацијама у односу на партиципације у власти за време Милошевића. Мислим да је Вучић одговорио на прави начин на моју иницијативу, не само вербално већ и оперативно, са решеношћу да се неки резултати и реализују. Мислим да он има и више мотива да до позитивних резултата дође (колико год то цинично звучало).

Како сте се осећали на састанцима у просторијама безбедносних структура, док сте разговарали са тим људима?

- Има још увек грча у комуникацији и успостављању правила игре, у међусобном непознавању. Свакако има сумње у различите мотиве, и тако даље. Ја имам, нажалост, искуства у комуникацији са безбедносним институцијама јер сам већ три године под полицијском заштитом, па сам био приморан да комуницирам са тим институцијама и појединцима интензивније него што је уобичајено, и управо кроз тај процес сам схватио да би се могла ангажовати енергија у тим институцијама која би могла довести до резултата.

Супруга убијеног власника „Дневног телеграфа“ Славка Ћурувије критиковала је Комисију речима да је то „популистичка представа и циркус, која вређа мртве људе“.

- Без обзира на идеју о томе ко би требало да обави овај посао, чињеница је да он није обављен. Ми имамо могућност да и даље сваке године на годишњицу убистава кукамо и апелујемо без ефекта, или да покушамо да направимо неки искорак. Ја сам се одлучио за ово друго јер не желим више да учествујем у вербализму и комфорној позицији некога ко са стране критикује и прозива.

Прпа је изразила и сумњу у могућност да новинари допринесу расветљавању убистава својих колега, с обзиром на њихову нестручност у истражним поступцима.

- Мислим да је до сада недостајало место на којем ће се окупити представници различитих заинтересованих институција које не би могле једне без других да одраде овај посао. Имам искуство из „Инсајдера“ да су се многи случајеви корупције решавали тек после емитовања ове емисије, иако је било јасно да су истражни и правосудни органи поседовали сличне податке које су новинари истраживачи успевали да открију. Било је јасно да се једино на тај начин може померити и додатно анимирати тај апарат који је радио без довољно самосталности или политичке подршке.

Да ли очекујете да икада буде покренута некаква иницијатива за утврђивање пуне истине о атентату на премијера Ђинђића?

- Ако будемо имали успеха, убеђен сам да ће то бити охрабрење да се остала политичка убиства системски разоткривају. Било би важно да се то догоди првенствено што се тиче убиства Зорана Ђинђића јер верујем да ће се тиме објаснити много више од самог убиства премијера.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси