Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Рат између демократа и лигаша за покрајински Јавни сервис
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

15. 02. 2013.

Извор: НС Репортер

Рат између демократа и лигаша за покрајински Јавни сервис

Незванично се говори о томе да би на место првог човека РТВ могао доћи Милош Сарамандић, бивши директор НИС -а. Друго име које се помиње јесте Мирко Аџић, садашњи директор СБ Термал бање у Врднику. Да би Исаков био смењен, пет чланова Управног одбора требало би да му изгласа неповерење

Демократе су кренуле у јуриш на Радио-телевизију Војводине. Тренутно покрајински јавни сервис контролишу Чанкови лигаши, а демократе покушавају да поставе своје људе на кључне функције у РТВ. Тим пре што се све више говори о томе да ће на јесен бити нови избори. Демократе преузимањем телевизије хоће да поправе посрнули рејтинг. Уколико ДС изгуби изборе и за покрајински парламент, биће то велики фијаско с обзиром да су на ранијим изборима имали скоро натполовичну већину.

Лига се не меша

Бојан Костреш, заменик председника ЛСВ-а, био је изненађен када смо га питали за врло могућу смену лигашког кадра с челног места на војвођанској телевизији. Како је Костреш у изјави за наш лист оценио, приче о смени Исакова само су
чаршијска наклапања, јер Исаков је и те како стручан кадар који добро познаје рад на телевизији.

– Управни одбор одлучује о томе ко ће и на који начин вршити одговорну функцију у Телевизији. Не видим разлог зашто би се садашњи генерални директор Телевизије мењао. А и немам никаквих информација о томе да постоји намера да се тако нешто уради. Искрено се надам да ово о чему ви говорите – да ће демократе сменити генералног директора и поставити свој кадар на руководећа места на Телевизији – није истина.

Ако је ипак истина, пустићемо да Управниодбор процени рад генералног директора јер то је једини меродавни орган који о томе може да се изјашњава. Иначе, не постоји коалициони споразум између ДС-а и ЛСВ-а, па ни о управљању јавним предузећима – каже Костреш. Исаков је годинама радио инжењерске послове у Техници Телевизије Нови Сад. Њега су на место генералног директора препоручили Чанкови лигаши. О финансијком стању Телевизије Војводине нема сазнања ни РРА. Заменик председника Савета РРА Горан Караџић у изјави за наш лист рекао је да нема увид у финансијско пословање јавног сервиса, с обзиром на то да РРА још није добила тај документ.

Демократска офанзива

Прича о смени лигашког генералног директора почела је од финансија. Демократе користе очигледно незадовољство запослених којима већ месецима касни плата, а не виде да ће се ситуација поправити у будућности. Поједини чланови Управног одбора за тешку финансијску ситуацију окривљују државу која не дозвољава да буду тужени они који не плаћају претплату. Међутим, истина је да менаџмент који је дошао на РТВ с Телевизије Б92 има незамисливо високе плате и још веће стимулације.

То је ЛИГАША ЗА ПОКРАЈИНСКИ ЈАВНИ СЕРВИС јавна тајна о којој се иза кулиса говори на РТВ, али нико не сме јавно да каже шта се дешава на покрајинској телевизији, ваљда из страха од отказа. Управни одбор је расправљао о економској ситуацији, али још није усвојио финансијски извештај за прошлу годину. Изгледа да на РТВ нико није задовољан како се троше паре, осим оних који имају астрономске плате.

Овако лоша ситуација изнедрила је приче о могућој смени генералног директора Синише Исакова, иначе функционера Лиге социјалдемократа Војводине. Демократска странка је ту видела идеалну шансу да на руководећа места доведе свој кадар.

Незванично се говори о томе да би на место првог човека РТВ могао доћи Милош Сарамандић, бивши директор НИС-а. Друго име које се помиње јесте Мирко Аџић, садашњи директор СБ Термал бање у Врднику. Да би Исаков био смењен, пет чланова Управног одбора требало би да му изгласа неповерење, што би и демократе намакле, међутим, за именовање новог генералног директора треба да гласа две трећине чланова Управног одбора, то јест шест чланова, а засад је неизвесно да ли ће демократе добити тај глас.

Бесомучно трошење

Подсетимо, према писању штампе, Телевизија Војводине само за првих девет месеци прошле године пробила је финансијски план за 53 милиона динара. На има укупне репрезентације потрошено је седам милиона динара, и то 860.000 динара за храну и пиће „унутар куће”, 1.780.000 динара по ресторанима где фирма има отворене рачуне, 3.046.000 за куповину поклона. Мада је с Радиотелевизије Војводине у јануару 2011. године по последњем социјалном програму отишло 117 радника, због смањивања броја запослених, прошле године запослено је 156 нових људи. Ужој екипи подељени су коефицијенти ван Правилника Радио-телевизије Војводина.

Коефицијенти су им 5,60, што значи да им је бруто плата 89.000. динара, док запослени с факултетским образовањем имају у просеку коефицијент 3,20 односно бруто плату 51.000 динара. Ново руководство повећало је и себи плате, тако да генерални директор РТВ Синиша Исаков има коефицијент 15, док је коефицијент програмске директорке Санде Савић 13, што значи да њихове плате месечно ТВ претплатнике коштају 448.000 динара!

Директор Информативног програма РТВ Игор Божић и поред велике плате од 192.000 динара, запослио је и своју жену да буде дописник из Београда. Ауторка емисије на РТВ Даница Вученић од октобра 2011. до 1. јануара 2012. године примила је стимулацију у износу од 700.000 динара, а Игор Божић за исти период – 550.000 динара. Помоћница генералног директора за финансије Биљана Праменко добила је отпремнину од 510.000 динара како би отишла у пензију, али то јој није било довољно па јој је генерални директор Синиша Исаков доделио и стимулативну отпремнину у износу од 17.000 евра! §

Екипа НС репортера

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси