Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Јубилеј Радио Београда
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

18. 02. 2013.

Аутор: Рашко В. Јовановић Извор: Политика

Јубилеј Радио Београда

Ових дана обележава се педесет и пет година Другог програма Радио Београда, који је почео редовно емитовање 9. фебруара 1958. године, и испрва само недељом, а од 1963. свакодневно.

Несумњиво да је Други програм донео на наше радио-таласе дах свежине. То се највише могло запазити у забавним емисијама, репортажама, драмским, културним и новоуведеним контакт-програмима. Свим тим новинама у програмској физиономији освојени су нови, нарочито млади слушаоци.

До нове етапе долази када Радио Београд 2 почиње 23. септембра 2002. да делује као програм културе и уметности са геслом „Елитизам за све”. Будући да је Други програм дотад у основи имао лакши, претежно забавни карактер, био је то смео преокрет. Али, како се испоставило, та програмска оријентација била је оправдана и бројни слушаоци су постепено почели да прихватају и редовно прате готово све емисије. И јавни медијски сервиси у другим земљама имају сличне програме.

У том погледу намеће се поређење са програмском констелацијом Француског радија у чијем саставу, поред информативно-политичког, делују још и програми „Frans kultur” и „Frans muzik”. Но, Радио Београд 2, за разлику од француског, дели свој талас са Трећим програмом и зато емитује програм само од 5 до 20 часова. Дабоме, било би боље да се ово „сустанарство” прекине, али у овом часу о томе само можемо нагађати.

Програмска шема Радио Београда 2, готово у целости, траје већ десет година. Можда би требало размислити о могућности да дође и до неких промена, будући да већину емисија чине разговори у студију са позваним гостима, те се због тога радио-програм делимично претворио у неку врсту озвученог клуба што понекад може бити и монотоно.

Намеће се питање шта би, рецимо, било кад би дневна новина, поред вести, искључиво објављивала разговоре више учесника и појединачне интервјуе? Сматрамо да треба повећати број монолошких исказа у виду ауторских прилога као што су коментари и критички прикази свих културних појава и манифестација, укључујући и осврте на програме медија (радио и телевизија), које би сад ваљало проширити и на електронска издања. Добро је што се документарни прилози готово сакодневно емитују – то су оне емисије са назнаком „Говори да бих те видео”.

Али, приметан је недостатак путописних репортажа из земље и иностранства. Додајмо да многим слушаоцима не одговара исувише модерна музика у говорним емисијама („Кругови”, „У првих пет” итд.). Што се тиче присуства уметничке музике на овом прогаму може се закључити како је ситуација задовољавајућа.

Наравно, наведене примедбе изложили смо у циљу унапређења програма до којег може доћи једино променама и увођењем нових емисија, што никако не умањује све што је овај програм културе и уметности досад постигао а то је да елитизам на радио-таласима постаје својина све већег броја редовних слушалаца.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси