Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  РТС да положи рачуне
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

01. 03. 2013.

Аутор: Владимир Спасић Извор: Курир

РТС да положи рачуне

Мислим да РТС има добар програм, ако се упореди с другим телевизијама. Не довољно добар, посебно за стандарде јавних сервиса. Да ли је сиромаштво главни узрок малог процента наплате ТВ претплате? Вероватно, али прилично је криво и неповерење грађана. Грађани и РТС су на ратној нози још из времена деведесетих.

Тада је изгубљено поверење, које је враћено после 2000. године, али опет нешто шкрипи. Све државне фирме, то је и РТС, морају стално, за све, да полажу рачуне грађанима.

На пример, о уређивачкој политици. Зашто владајуће странке морају бити владајуће и на РТС, у Дневнику у 19.30? Да ли је РТС, како се хвали, „ослобођен утицаја политичке пристрасности“? Да ли уредници РТС мисле да су грађани толико неуки да поверују у 30 минута Дневника емитованих у годинама пре избора и у месецима после? Председник отишао овамо, министар полиције онамо, отворено ово и оно. Као да гледаоци немају очи да виде шта се дешава око њих. Да је све више људи без посла и редовних плата, да се једни те исти богате, да неправда запљускује обичног човека на сваком кораку.

Не могу челници јавног сервиса да се на питања о пословању бране финансијским извештајима. Колико грађана Србије може да сазна шта пише у њима? Питања о платама запослених на РТС или о пословању с приватним компанијама су легитимна и грађани имају право на њих. Зашто би се ти подаци крили? РТС послује са губитком - економском логиком, то значи да фирма лоше ради. Није економски резон пресудан у оцењивању јавног сервиса, али шта се дешава обвезницима
претплате ако раде у фирми са губитком - остају без посла. Да ли то важи и за 1.000 радника РТС који су вишак, по признању саме куће. Грађани очигледно РТС не осећају својим. То ипак није њихова грешка.


Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси