Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Провера мобилне телефоније због убистава новинара
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

01. 03. 2013.

Аутор: М. Галовић Извор: Политика

Провера мобилне телефоније због убистава новинара

Комисија за истину о убиствима новинара активно ради на прикупљању података са базних станица мобилне телефоније, како би се дошло до прецизних информација о кретању особа за које се сумња да су припремале убиства новинара или да су били егзекутори. Ову комисију, којом председава Веран Матић, чине представници МУП-а, БИА и новинара са циљем да се, анализом постојећих података и предлозима нових мера, дође до истине о смрти Радиславе Даде Вујасиновић, ликвидацији Славка Ћурувије и убиства Милана Пантића.

 

– Наша процена је да има још података који или нису тражени или на неки други начин нису били доступни, да је важно још једном проћи кроз све могуће базе података како би се извукло што је могуће више доказа. Када будемо анализирали
сваки случај, видећемо да ли је и где било опструкције – каже Матић.

Комисија, која је прекјуче заседала, донела је одлуку да се као сарадник-консултант ангажује француски истражни судија Ален Биро.

– Настојимо да укључимо сваки сегмент друштва који има законску надлежност, али и све оне који би могли имати одређене информације. Све је то потребно урадити на начин да се не повреде процедуре и да на било који начин не угрозе законитост истражног поступка, а тиме и евентуалне судске епилоге – истиче Матић, додајући да је комисија остварила задовољавајући контакт и са Републичким јавним тужилаштвом и тужиоцем за организовани криминал.

Формиране су документациона и радна соба комисије. Радна соба се налази у Управи криминалистичке полиције и ту се чувају документација која је доступна свим члановима и радним групама комисије. Сва документа су методолошки обрађена и налазе се у бази оперативних података полиције.

У међувремену су формиране три радне групе унутар МУП-а, које ће помагати у раду комисије, а свака од њих ради на једном од ова три случаја. Руководиоци радних група подносе усмене извештаје комисији, а последње две седнице су биле посвећене детаљној презентацији досадашњих истрага и анализи досадашњих проблема. Прецизирани су наредни кораци у вези са додатним проверама чињеница и лица која до сада нису била обухваћена истражним радњама.

Славко Ћурувија, власник „Дневног телеграфа” и „Европљанина”, убијен је 11. априла 1999. године, у Светогорској улици у Београду, током НАТО бомбардовања, у хаустору зграде, у којој је живео. Двојица нападача сачекала су га по повратку из шетње и убили са више хитаца из ватреног оружја.

Милан Пантић, дописник „Вечерњих новости” из Јагодине, убијен је 11. јуна 2001. године, у улазу зграде у којој је живео, по повратку из продавнице, тако што је ударен механичким оруђем, попут шипке, у потиљак. Дада Вујасиновић, новинарка „Дуге”, пронађена је мртва у стану у Новом Београду, 8. априла 1994. године. Годинама је званична верзија гласила да је у питању самоубиство ловачком пушком. Обављана су нова вештачења и једно од њих указало је да је у питању убиство, што је тужилаштво прихватило 2009. године.


Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси