Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Европски парламент изгласао резолуцију о медијским слободама
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

01. 03. 2013.

Извор: Пословни Пулс

Европски парламент изгласао резолуцију о медијским слободама

У резолуцији се истиче важност независности новинара како од унутрашњих тако и од спољних притисака.

 

Одбор за грађанске слободе Европског парламента изгласао је резолуцију о медијским слободама у којој се снажан нагласак ставља на независност новинара, заштиту од политичких и економских притисака, транспарентност власништва и поштовање професионалних и етичких стандарда.

У резолуцији се истиче важност независности новинара како од унутрашњих притисака – уредника, издавача или власника – тако и од спољних – политичких или економских лобија и других интересних група. Такође се наглашава важност независности уредника ради спречавања власника, влада или других заинтересованих страна да се мешају у садржај вести.

У резолуцији се изражава забринутост због нетранспарентности власништва у европским медијима уз позив Европској комисији и земљама чланицама да осигурају транспарентност власништва како би се јасно могао утврдити идентитет власника и њихове финансије.

Земље чланице се позивају да успоставе јасне критеријуме за именовање челника јавних медија, управних и медијских већа и регулаторних тела у складу с начелима независности, интегритета, искуства и професионалности.

У резолуцији се такође каже да треба сачувати избалансирани европски дуални систем у којем приватни и јавни медији имају своју улогу. У мултимедијалном друштву, у којем се повећао број комерцијалних глобалних играча, јавни медији су битни, каже се у резолуцији.

Подсећа се на важну улогу јавних медија које преко државе финансирају грађани како би задовољили њихове потребе и на њихову институционалну дужност да осигурају висококвалитетне, тачне и поуздане информације за различиту публику.

У резолуцији се каже да је економска криза тешко погодила новинаре, а најтеже оне новинарске жанрове који су скупљи или којима треба више времена за развој, попут истраживачког новинарства, репортажа и дописништава у Европској унији и свету.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси