Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Министар Петковић о представи која је дигла буру
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

02. 03. 2013.

Аутор: Татјана Њежић Извор: Блиц

Министар Петковић о представи која је дигла буру

Министар културе Братислав Петковић са својим тимом, Мирославом Тасићем, Драганом Коларевићем, Миладином Лукићем и Аном Вучетић, јуче је поднео извештај о раду током фебруара, а затим одговарао на питања новинара о “Авала фи лму”, буџету представе “Константин”...

 

На питање о буџету представе “Константин знамење анђела”, рађене у оквиру прославе Миланског едикта, од 19 милиона динара, као и за његову оцену тог остварења, министар Братислав Петковић је, између осталог, рекао:

Када је 16. новембра 2012. године формиран Одбор за обележавање 1700 година Миланског едикта, предвиђено је да се за позоришну представу издвоји 11 милиона. У току су разматрања око 19 милиона, ми смо тражили повраћај дела средстава, мада уговори су потписани...

Износ од 11 милиона по мом суду, а бавио сам се позориштем, јесте потребан да би се направила представа, а „Константин“ је представа која има задовољавајуће резултате.

На подсећање да укупно за програме свих 26 плус 14 установа којима је република оснивач ове године има 450 милиона, а за програме у оквиру обележавања Миланског едикта 340 министар Петковић је рекао: „Биће ту разних програма, на пример Дејан Миладиновић ће писати оперу...“ Упитан за „Авала филм”, министар је одговорио:

Свакако ћемо уложити напоре да се сачува оно што је културна баштина, филмско благо. У контакту са људима из филма предлажу се разна решења, једно од њих је да се део те површине прода и од тог новца опреми онај други део.
Срђан Драгојевић предлаже једну варијанту, Дарко Бајић другу…. У току је процес приватизације али ми смо ту више посматрачи, а надлежно је Министарство финансија.

Државни секретар Мирослав Тасић је рекао да је одржан заједнички састанак са Катерином Живановић, градским секретаром за културу, Националним саветом и Саветом града за културу на коме су, између осталог, разматрана нека питања о промени Закона о култури, као и да пројекат “Београд 2020” постане “Београд - Србија 2020” и обухвати више градова у земљи.

Закон о медијима

На више питања која се тичу медија и нове законске регулативе Драган Коларевић је рекао: ”По Закону о електронским медијима надокнада (негдашња ТВ претплата, прим. нов.) би се наплаћивала уз наплату пореза и износила би око 500 динара месечно, а новац би ишао не у буџет него директно у трезор одакле би се дистрибуирао у РТС и РТВ. Током идуће недеље биће разрешене неке садашње недоумице, а закон би по хитном поступку требало да се нађе у скупштинској
процедури на пролеће.”

По његовим речима, држава се у догледно време потпуно повлачи из медија: ” Првог јануара 2014. престају буџетска давања за медије, а до половине те године треба да буду завршене и приватизације свих медија, укључујући и Танјуг, а по Закону о приватизацији.” Како је саопштено, завршен је Предлог нацрта закона о јавном информисању и медијима, а јавна расправа је почела 27. фебруара.


Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси