Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Без претплате за РТС преко пореза
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

04. 03. 2013.

Аутор: Т. Ковачевић Извор: Наше новине

Без претплате за РТС преко пореза

Министарство културе одустало је од предлога да се убудуће плаћање телевизијске претплате веже за наплату пореза на некретнине. Посебне уплатнице на око 6.000 динара годишње за два јавна сервиса - Србије и Војводине нису добиле подршку лидера напредњака Александра Вучића, после чије је бурне реакције и критике ресорни министар Братислав Петковић, иначе кадар СНС-а, одустао од ове идеје.

 

С друге стране, директор РТС-а Александар Тијанић сматра да је остајање на буџету једини начин да два јавна сервиса избегну гашење и преживе економску кризу.

Нема подршку странке

У Министарству културе објашњавају да без подршке „њиховог“ СНС-а овај предлог не може на Владу те да ће одустати од предлога Радне групе, у чијем раду су поред Петковићевог помоћника Драган Коларевића учествовали саветница министарства финансија Милица Бисић, као и саветник за медије Венсана Дежера, шефа делегације ЕУ у Београду.

Међутим, у Министарству финансија тврде да идеја о наплаћивању претплате уз порез није њихова идеја.

Најоштрија критика овог предлога стигла је управо из странке министра Петковића, а поред лидера напредњака, нову идеју о наплати претплате осудио је и председник Извршног одбора СНС-а Радомир Николић.

- Грађани Србији не треба да страхују због оваквих прича јер се те најаве неће обистинити. Везивање плаћања претплате и пореза није било наведено у програму СНС-а и та идеја не може да заживи. Та иницијатива неће проћи на Влади - каже син председника Николића у изјави за Наше новине.

Спас од гашења

Према његовим речима, напредњаци су свесни да су грађани у тешкој ситуацији.

- Нећемо дозволити да у оваквој беспарици буде уведен још један намет и да се тиме додатно отежа егзистенција грађана - наводи председник ИО СНС-а.

С друге стране, директор РТС-а Александар Тијанић у изјави за Наше новине предлаже решење којим би јавни сервиси опстали:- Свесни смо да је криза и зато верујем да је најбоље решење да јавни сервиси Србије и Војводине у наредне четири године остану на буџету, док криза не прође. С обзиром на ту ситуацију, нека држава смањи буџет за РТС и РТВ, да колико може, а да с друге стране ми направимо штедљивији програм. Тиме бисмо успели да их спасемо гашења - навео је Тијанић.

Претплата уз струју најбољи модел

Декан Факултета за културу и медије у Београду Миливоје Павловић заложио се усавршавање постојећег модела наплате РТВ претплате уз рачун за струју како би се том обавезом обухватио што већи број грађана. Он је истакао да јавни РТВ
сервис мора да има стабилне услове финансирања.

- Ако се РТС-у не обезбеде стабилни и независни извори прихода, уредништво ће се још теже супротстављати притисцима приватних домена и појединачних интереса, а у програму ће се даље снижавати професионални и морални стандарди - рекао је Павловић и подсетио да је пре две деценије као министар информисања предлагао да се РТВ претплата наплаћује уз рачун за струју.

Коментари (2)

Остави коментар
пон

04.03.

2013.

anonymous [нерегистровани] у 19:58

Re: Kome dati nase pare

Поводом предлога новог Закона о јавном информисању се једногласно тврди да ће излажење државе из медија унапредити домаћу медијску сцену и допринети бољем информисању грађана. Кључни аргумент за то гласи: тржишна конкуренција ТВ-програма води ка бржем, тачнијем и актуелнијем информирању.
Каква су страна искуства? Ево једног илустративног примера (који наводи Њујорк тајмс): гувернер Флориде Рик Скот, стекао је велико лично богатство у индустрији здравства. У једном моменту, успут буди речено, компанија коју је подигао осуђена је због кривичног дела и платила 1,7 милијарде долара казне због кршења закона о здраственом осигурању. Гдин Скот је избран за гуверенера као жестоки критичар Обаминог пројекта здравствене заштите и Флорида је учествовала у критици тиме што је захтевала од Врховног суда да прогласи читав Обамин план неуставним. Ипак, гдин Скот је недавно шокирао активисте тзв Ти парти (Партије чаја) својом изјавом да подржава проширење Обаминог плана ( на већи број здравствено неосигураних грађана). Али његова подршка је дата с једним условом: он је спреман да прошири осигурање на друге грађане једино након што што му се омогући да се ова права остварују преко приватних осигуравајућих компанија. Зашто то тражи? Реч је о трошењу права пореских обвезника и питање је да ли тај новац треба да буде директно за помоћ грађана или прослеђен преко низа приватних посредника.
Какве везе има овај пример са предлогом да се јавни сервис РТС финансира преко пројеката? Има ако се овим предлогом жели да докаже да ће у том случају тржиште пресудити којој ТВ станици ће бити уплаћене ове паре. Другим речима, тврди се да ће скидањем РТС са буџета државе Србије сви медијски актери на тржишту бити стављени у равноправан положај у погледу финансирања.
Па хоће ли? Наравно да неће.Јер као што се из наведеног примера гдина гувернера Флориде јасно види: уместо да паре пореских обвезника Србије добије државни медиј – пројектним финансирањем се отварају врата да грађани финасирају медијске тајкуне, који ничим нису доказали да су то заслужују. Напротив – већина тзв независних, приватних медија, од Б-92 па надаље,од свог оснивања служила је страним финансијским центрима. Извесно време, тзв независни медији, скупа са фамозним Отпором, директно су кршили законске норме по којима је актерима на домаћој политичкој сцени забрањено да примају страну помоћ. На срећу по њих, нико није ни покушао да захтева преиспитивање уставности начина њиховог финансирања, ваљда због тога што је код оваквог судства било очигледно да се тиме ништа не би ни постигло.
Када криминалци имају државу, не тражите од њих да штите уставност и законитост.
Какве то везе има са тржиштем? Никакве. Уосталом,који је од ових тзв независних медија основан парама које је зарадио на српском тржишту служећи интересима грађана Србије?
Ни један.

Одговори
пон

04.03.

2013.

Milena [нерегистровани] у 19:33

A ostali

"Ако се РТС-у не обезбеде стабилни и независни извори прихода, уредништво ће се још теже супротстављати притисцима приватних домена и појединачних интереса, а у програму ће се даље снижавати професионални и морални стандарди - рекао је Павловић и подсетио да је пре две деценије као министар информисања предлагао да се РТВ претплата наплаћује уз рачун за струју."

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси