Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Пројекти, такмичење Давида и Голијата
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

14. 03. 2013.

Аутор: В. Лалош Извор: Данас

Пројекти, такмичење Давида и Голијата

Нацртом новог медијског закона предвиђене су измене у власничком концепту и начину финансирања медија, а оне се односе се и на мањинске медије, којима се донекле мења статус, али у крајњем и извесност опстанка.

 

Према том нацрту, наиме, оснивачи мањинских медија неће више бити национални савети, већ посебне фондације, али под окриљем националних савета. Тиме се, у извесном смислу, практично ништа не мења у погледу утицаја националних савета, односно политичких структура, али се мења начин њиховог финансирања.

Укидањем савета као титулара тих медија укида се и обавеза њиховог финансирања, а уместо тога нуди се финансирање кроз пројекте.

- То је лоше по мањинске медије, јер то значи да ће се они практично такмичити за исти финансијски колач заједно са рецимо Пинком, РТС-ом и другим великим кућама, што значи да су им шансе за обезбеђивање пројектних средстава врло мале - каже за Данас Дарко Сарић Лукендић, председник Извршног одбора Хрватског националног вијећа.

Представници покрајинске администрације, међутим, најављују да је Покрајина одлучна да и даље финансијски подржава мањинске медије на својој територији, за разлику од Републике, која ни досад није обезбеђивала средства за медије мањина ни у једном делу државе. У Хрватском националном вијећи наводе да се та брига Покрајине о мањинским медијима и мањинама уопште често пренаглашава.

- У јавности је присутна једна, рекао бих конструкција, да су медији у Војводини високо повлашћени, префинансирани, те да у том смислу треба део новца преусмерити према медијима који су много угроженији и у лошијој позицији.

Мислим да је проблем друге врсте, односно проблем су недовољна средства алоцирана у републичком буџету за мањинске медије који делују на простору средишње Србије, и ту треба нешто променити, јер су многи мањински медији у ствари досад једва опстајали - каже Дарко Сарић Лукендић.

С друге стране, измештање медија изван окриља националних савета протумачено је потребом да се смањи утицај тих савета на њих. Тамаш Корхец, председник Националног савета Мађара, међутим, сматра да је погрешно оптуживати мањинске медије да су под утицајем политике, односно да су само они подложни томе.

„Деполитизацију медија ни случајно не треба извршавати преко мањинских медија, јер жариште проблема није тамо. Одбацујем све покушаје доказивања према којима су медији у Србији лишени утицаја политичких партија, а да то мањински медији нису“, рекао је Корхец за Мађар со. Он наводи да уколико медији у Србији заиста једног дана буду у великој мери ослобођени од политичког утицаја, онда треба предузети све како би и у мањинским медијима дошло до тог ослобађања.

„Овлашћења националних савета у погледу медија су утврђена Уставом, и то није предмет погађања. Може се разговарати само о облику и начину одговорности националних савета за мањинске медије“, наводи Корхец.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси