Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  РТК утужена за мобинг
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

14. 03. 2013.

Аутор: Љупка Симовић Извор: ШумадијаПрес

РТК утужена за мобинг

Вишегодишњи сукоб директорке РТК, Јованке Маровић са једном од својих запослених, кулминирао је недавно тужбом за мобинг.

 

Ивана Ретас, по решењу запослена као радио-репортер у Јавном предузећу Радио-телевизија Крагујевац, у етру је провела више од 20 година. Последњих неколико, како каже, тачније од када је за директорку постављена Маровићева (2005), постало је „неподношљиво“. Недавно је дошло до „кулминације“ која је, с једне стране резултирала преименовањем решења Иване Ретас у „дежурног у редакцији“, особу која је практично без задужења и са најнижим коефицијентом зараде, а са друге – тужбом за мобинг против РТК.

- Не умем да растумачим разлог, али је очигледно да постоји одређени анимозитет још од када је Јованка Маровић постављена, јер су неки од нас својевремено били против тога. Знам само да сви патимо и да ово није једини случај. Неке моје колеге су прошле слично због синдикалних активности и једноставно више не могу да ћутим, јер се због стреса суочавам и са здравственим проблемима – каже Ивана Ретас.

Свој револт према одлуци Маровићеве „да је професионално деградира“, Ретасова је изразила мини-перформансом. С обзиром да је највећи део каријере провела као водитељка јутарњег програма на радију, свим својим слушаоцима, за које каже да је свакодневно зову у знак подршке, пожелела је „Добро јутро“, али овога пута с постера који су излепљени по граду.

- Овим гестом сам желела да кажем слушаоцима да ми недостају, да им кажем да сам жива и здрава, пошто стално зову, али и да им поручим да ћу да се вратим. Ја само тражим задовољење правде и право да радим посао за који сам се определила. Не желим никога да узнемиравам, јер сви моји успеси једнако припадају и РТК – говорила је Ивана Ретас лепећи плакате у присуству бројних колега.

„Присуство бројних колега“, међутим, није подразумевало да је икога било и из њене матичне куће. Приметили смо да су поједине колеге из „јавног сервиса“ стидљиво провиривале кроз прозор који гледа на плато испред Суда, где се све одвијало.

„Оптужена“ Јованка Маровић на позив упућен од стране Шумадијапресса најпре се збуњено јавила и уз промрмљани изговор да „управо почиње неки састанак“, прекинула везу, да би сви даљи покушаји завршавали „заузећем“, те је у овој причи „друга страна“ за сада без званичног коментара.

Трећа страна, међутим, као правна заступница оштећене Иване Ретас, адвокатица Милка Кадрибашић за медије каже да се овде ради о очигледном примеру мобинга. Тужба је поднета Основном суду у Крагујевцу, по Закону о спречавању злостављања на раду.

- Ово је типичан случај злостављања на раду од стране непосредног руководиоца и не сумњам да ћемо добити овај спор. Доказа толико има да мислим да суд неће моћи да их не уважи и донесе пресуду у нашу корист – рекла је Кадрибашић.

Према њеним речима, „толико тога се дешавало, и то годинама уназад, почев од тренутка када је госпођа Маровић именована за руководиоца, све до сада када је Ивани лекар поставио званичну дијагнозу ‘З60′, што је шифра за жртву мобинга“.

О мирном решавању спора, и поред неколико покушаја, за сада нема никаквих назнака, каже правна заступница, те ће на крају о свему морати суд да одлучи.

Награђени, а ражаловани

Ивана Ретас, како сама каже, годинама је све радне задатке обављала врло савесно и професионално, о чему сведоче и бројна признања и награде које је добијала. Међу њима налази се и највеће признање града Крагујевца – Ђурђевданска награда. Увек се представљала првенствено као новинарка РТК што је, по њој, значајно утицало и на углед ове медијске куће. О случају „других колега“ Шумадијапрес је већ писао. Тада је  један од сниматеља, такође вишеструко награђиван, због „неадекватне стручне спреме“ пребачен на место портира. Истовремено, многе његове колеге, са истим нивоом образовања, упркос новој систематизацији на којој је директорка Маровић инсистирала, нису имале никаквих сметњи.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси