Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Медији прекршили Кодекс
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

26. 04. 2024.

Извор: Фонет

Медији прекршили Кодекс

Комисија за жалбе Савета за штампу утврдила је јуче да је портал Alo.rs прекршио Кодекс новинара Србије, у више поглавља и више тачака, објављивањем текста о удружењу "Да се зна", Курир објављивањем текстова о убиству притвореника у Падинској скели, а више медија извештавањем о случају нестанка и смрти двогодишње девојчице из Бора.

Портал Alo.rs прекршио је кодекс новинара Србије, у више поглавља и више тачака, објављивањем текста о удружењу "Да се зна", тврдећи да то удружење - које заступа ЛГБТ особе - продаје дрогу у својим просторијама.

Више чланова Комисије оценило је да је текст објављен после "бруталне полицијске акције" у којој су двоје младих људи малтретирано, демолиран је стан и у тренутку када је младић који је био жртва напада штрајковао глађу.

Чланица Комисије за жалбу Милена Васић поднела је жалбу против Курира, који је у три текста преносио детаље који се односе на "сурово убиство у затвору Падинска скела".

У жалби се наводи да је Курир преносио низ узнемирјућих детаља тортуре које је жртва трпела, при чему је жртва означена пуним именом и презименом и објављена је фотографије са Фејсбука, речено је на седници, на којој је прочитан и одговор Курира.

Чланица Комисије Тамара Скрозза истакла је да су управо такви текстови разлози зашто постоји Кодекс новинара.

Комисија је одлучила да је прекршено право на приватност, објављивање узнемирујућих садржаја и обавеза поштовања права жртве.

Удружење Пријатељи деце Србије поднело је жалбу против неколико медија и портала - Информер/Informer.rs, Курир/Kurir.rs, Ало/Alo.rs, Блиц/Blic.rs, Republika.rs, Telegraf.rs, К1 инфо, због извештавања у случају смрти двогодишње девојчице Данке Илић.

Генерална секретарка Савета за штампу Гордана Новаковић рекла је да су стигли одговоре три редакције - Ало, Telegraf.rs и Курир, сматрајући да су жалбе неосноване и одбацујући секундарну виктимизацију жртве.

Чланица Комисије Јелка Јовановић рекла је да су у овом случају медији углавном, чак и они озбиљни, прекршили Кодекс и све обичаје доброг извештавања, чему је донекле кумовало и то што су били недоступни званични извори.

Комисија за жалбе утврдила је да су сви медији прекршили Кодекс новинара у тачки која се односи на обавезу пажње.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси