Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Николић јача медијску сарадњу са земљом која затире слободне медије
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

15. 03. 2013.

Аутор: Ж. Ј. Извор: Блиц

Николић јача медијску сарадњу са земљом која затире слободне медије

Србија ће потписати с Белорусијом меморандум о сарадњи у области медија и издаваштва иако се та држава, према извештају репортера без граница за 2012, налази на 157. од 174 места по слободи медија, односно по контроли коју држава спроводи над медијима, сазнаје „Блиц“.

 

Власт у Белорусији држи чак четири државне телевизије, а опозициони медији су у крајње незавидној позицији па им се препоручује да се штампају у иностранству.

Једна од безазленијих појава везана за новинарство у тој земљи је чињеница да новинари имају обавезу да на конференције долазе униформисано обучени. У Белорусију је јуче отпутовала државна делегација с председником Србије Томиславом Николићем на челу, а у којој су министри за спољне послове Иван Мркић и културе и информисања Братислав Петковић. Меморандум о сарадњи у медијима потписаће Петковић.

Јуче у Влади није било могуће добити меморандум, као што нико није имао ни одговор на питање зашто Србија потписује споразум о сарадњи са државом која је међу последњима по слободи медија.

Србија и Белорусија покушаће да створе основу за много бољу сарадњу него до сада и подигну односе на највиши могући ниво већ ове године, сагласили су се јуче председник Србије Томислав Николић и шеф белоруске државе Александер Лукашенко.

Николић је истакао да „Белорусију убрајамо међу своје највеће пријатеље“ и поручио да „можете да рачунате на нас да, као пријатељи, сарађујемо много боље како би наши народи живели много боље“.

Лукашенко је одговорио: „Мислим да је у нашим односима много тога пропуштено, али председник Николић и ја смо пуни одлучности и залагаћемо се за то да се наши односи подигну на највиши могући ниво. Чак смо уверени да ћемо већ ове године то моћи да постигнемо.“

- Ми смо Словени и сам Господ Бог нам је наложио у којем правцу треба да развијамо односе, посебно у хуманитарној области, која обухвата и сарадњу у области културе, образовања, здравства и, наравно, у развоју спорта - рекао је Лукашенко.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси