Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Новинари италијанске РАИ штрајкују због смањења буџета, цензуре и медијске репресије под владом Ђорђије Мелони
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

08. 05. 2024.

Извор: danas.rs

Новинари италијанске РАИ штрајкују због смањења буџета, цензуре и медијске репресије под владом Ђорђије Мелони

Новинари италијанске државне радио телевизије РАИ су данас ступили у једнодневни штрајк у знак протеста због смањења буџета, наводне цензуре и медијске репресије под владом премијерке Ђорђије Мелони.

Новинари телевизије и радија РАИ протестују и због замрзавање запошљавања, отпуштања и реорганизације особља. Кажу да ти потези имају крајњи циљ да „РАИ постане мегафон владе“.

Компанија РАИ која контролиште сва три јавна ТВ канала у Италији, саопштила је у ;реаговању на штрајк ;да не доводи у питање ниједно право или посао садашњег особља и да је „посвец́ен заштити вредности плурализма и слободе изражавања“. ;

Штрајк долази само наколико дана након што је међународна невладина организација Репортери без граница (РСФ) спустила ;Италију за пет места ниже у свом годишњем индексу слободе штампе. Сада на 46. месту од 180 земаља, Италија је прешла у „проблематичну“ категорију земаља заједно са Пољском и Мађарском.

РСФ је навео и извештаје о предложеној аквизицији друге италијанске новинске агенције, АГИ, од стране посланика странке Лига, коалиционог партнера у Мелонијевој десничарској влади, који вец́ контролише три конзервативна дневна листа. ;

РАИ је недавно био уплетен у контроверзу због ​​наводне цензуре када је изненада отказао планирани монолог антифашистичког писца који је требало да буде емитован 25. априла, када Италија обележава Дан ослобођења од фашизма.

Монолог је био веома критичан према Мелонијевој, чија странка има корене из италијанског неофашистичког покрета.

РАИ је тада саопштио да је отказао емитовање монолога из финансијских разлога.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси