Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Сектор безбедности као "Први глас"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

17. 03. 2013.

Извор: Народне новине - Ниш

Сектор безбедности као "Први глас"

Уз присуство стручњака, активиста цивилног друштва, представника Министарства Одбране, дипломатског кора и представника међународних организација, у Београду је у Медија Центру Београд одржана конференција "сектор безбедности као први глас Србије" на којој су представљени резултати истраживања о медијском извештавању о сектору безбедности у Србији.

Истраживање је део пројекта "Сад је време: Јавно заговарање наставка свеобухватне реформе сектора безбедности у Србији" који SEA5 спроводи уз подршку Национал не задужбине за демократију (НЕД) из Вашингтона,САД.

Површност на првом месту

У уводном делу конференције говорила је Јелена Милић, директорка Центра за евроатлантске студије. Она је изнела ставове SEAЗ а у вези са тренутним стањем у сектору безбедности. Анализом извештавања изабраних медија у Србији о проблематици сектора безбедности потврђена је почетна премиса о површности, неа налитичности, недовољној жељи и ограниченим капацитетима већине taJpz1geat медија да квалитетно прате ову област.

Уочен је тренд све већег броја таблоидних медија, кој иформирају јавно мњење, а које се више и не крије да имају директну комуникацију са деловима руководећег кадра у појединим деловима сектора безбедности. Ни изборна кампања - током које демократски обичаји налажу да се проблематизују сва битна питања једне државе и друштва - није била довољан повод за појачано праћење тематике стања у сектору безбедности у медијима у Србији.

Јаз између аналитичког и таблоидног

Диспропорција између аналитичког и таблоидног приступа извештавања је очигледна. 0 томе, као и о методологији истраживања, говорила је истраживачица SEA8 Ирина Ризмал. Она је истакла начин на који је медијски извештај рађен, методологију и истакла да су за истраживање узети најчитанији медији, као и они за које SEA8 мисли да су најпрофесионалнији приликом извештавања у сектору безбедности.

Изабране су ТВ станице попут РТС и Б92, дневне новине Политику, Блиц, Данас, Курир, као и портал Еновине, недељнике Нови магазин, Време и НИН, и одређени број страних медија који извештавају у Србији, док је о начину извештавања из угла медија и о тржишту које је жељно сензационалистичких вести, а не прецизних анализа, говорио Ратко Фемић из Новог Магазина, испред Независног удружења новинара Војводине, о извештавању медија о стању у сектору безбедности и о стању саме безбедности грађана Војводине говорила је Бранислава Опрановић.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси