Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Град против приватизације Радио Суботице!
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

17. 03. 2013.

Аутор: Н. Х. Извор: Суботичке новине

Град против приватизације Радио Суботице!

Значај тог локалног медија за све грађане Суботице је огроман, те смо дали сагласност и став на достављени Нацрт Закључка којим се и Градско веће противи приватизацији ЈП Радио Суботица - рекао је градоначелник Модест Дулић.

Градско веће је на овонедељној седници дало сагласност и мишљење на достављени нацрт Закључка о противљењу приватизацији Јавног предузећа Радио Суботица.

У предлозима Закључка се наводи да се од надлежног Министарства захтева да се нацртом закона такви медији изузму из приватизације, јер им то оставља могућност да задрже статус који имају тренутно као и досадашњи начин финансирања, издвајањем из средстава буџета Града.

Предлогом Закључака се и наглашава да приватизација локалних медија која се ради на основу Нацрта закона о информисању, угрожава Уставна права грађана да буду информисани о темема из своје локалне средине, а такође и националне мањине да буду информисане на свом матерњем језику. Како је утврђено у више истраживања, грађани Суботице и читава јавност страхују да би приватизација Радио Суботице угрозила права мањина, да буду информисани на својим матерњим језицима, јер би превладао комерцијални приватни интерес власника предузећа.

Пошто је досадашња лоша пракса у приватизацији медијских кућа у читавој Војводини указала да приватни медији функционишу уз велике проблеме, а многи су и угашени након приватизације, затражено је и од ОЕБС-а у Србији да ускрати сагласност и подршку том делу Нацрту Закона о јавном информисању.

Градоначелник Модест Дулић је рекао да је Град Суботица предузела у претходном периоду више иницијатива да се спречи приватизација Радио Суботице.

— Значај тог локалног медија за све грађане Суботице је огроман, те смо дали сагласност и став на достављени Нацрт Закључка којим се и Градско веће противи приватизацији ЈП Радио Суботица. Након приватизације, радио би највероватније био и угашен, јер није извесно да би потенцијални власник нашао комерцијални интерес да емитује програме на језицима мањина. Народни посланици из Суботице уложиће амндман на предлог нацрта закона, као још једну иницијативу противљења приватизацији Радио Суботице - истакао је Дулић.

Ото Буш, члан Градског већа за информисање је истакао да ЕУ не очекује од Србије да приватизује и све локалне медије, него се чини да су те приватизације више интерес неких људи из Србије.

— Изгледа да нацрте закона за медије увек пишу исти људи, упркос променама кадрова у ресорним министарствима. Уколико се предложени Закон о информисању усвоји, Радио Суботица ће осим пресељења из садашњег простора вероватно имати проблема са вишком радних места, па би приоритетно требало решавати те проблеме - истакао је Буш.


Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси