Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Захтев редакције “Јединства” са другог колегијума на отвореном: Не желимо туђе, тражимо своје
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

24. 05. 2024.

Аутор: Радио Митровица север Извор: Радио Митровица север

Захтев редакције “Јединства” са другог колегијума на отвореном: Не желимо туђе, тражимо своје

Редакција листа “Јединство” упутила је са данашњег колегијума одржаног на отвореном, захтев приштинским властима да им омогуће повратак у њихове просторије у Приштини из којих су протерани 1999. године.

Други дан заредом, уредници и новинари овог листа окупљају се на редакцијском састанку испред зграде у Улици краља Петра I у Kосовској Митровици у којој су се до сада налазиле канцеларије овог медија, за које им је наложено да их напусте јер се извесни Екрем Пеци, појављује као наводни власник просторија.

Иако је за данас у 10 сати поменути најавио свој долазак са полицијом, он се према сведочењу запослених у “Јединству” није појавио.

Са данашњег колегијума, редакција је поручила да ни они нису без имовине, да се стотине њихових узурпираних квадрата налазе у Приштини те да ће захтевати да се и њима омогући повратак у њихове просторије у Приштини. За сваки квадрат, кажу, они имају документацију којом се власништво потврђује.

“Протерали су нас 1999. године. Ми не желимо ништа туђе. Ми хоћемо да се вратимо у своје и то је захтев који упућујемо са нашег данашњег колегијума” рекла је директорица предузећа “Панорама – Јединство” и главна и одговорна уредница листа Рада Kомазец.

“Ми имамо у Дарданији (сада је то улица Била Kлинтона) 300 метара квадратних и то су купили новинари „Јединства“ сопственим средствима. То је све узурпирано. Писали смо и обраћали се још од 2005, 2006. године најпре УНМИK-у, потом агенцијама и свим надлежним институцијама и наилазили на ћутање , а тражили смо да нам ослободе део простора како бисмо се вратили у Приштину“ рекла је Kомазец на првој конференцији за медије сазваној овим поводом 15. маја.

Према њеним речима, узурпиран је и Дом штампе који је „Јединство“ користило, и сада се у том објекту налази косовска Влада. Поред тога, узурпирани су и штампарија, нова штампарија која је била у изградњи у Kосову Пољу, више књижара и трафика.

Kомазец је данас подсетила да је човек који се представља као власник са њом комуницирао телефонским путем, да до данас редакцији није стигао никакав писани документ – нити са званичним, обавезујућим налогом за исељење, нити било какав имовински лист који би потврдио Пецијево наводно власништво над овом некретнином.

Пеци их је први пут контактирао посредством адвоката, почетком маја,  потом телефоном у више наврата, и за све то време два пута најавио долазак са полицијом, претећи конфискацијом имовине и истеривањем радника.

Први долазак у пратњи полиције најављен је за 15. мај, када се испред редакције “Јединства” окупио већи број колега из осталих српских медија са Kосова, како би дали подршку радницима овог листа са традицијом дугом 80 година.

Други долазак, Пеци је најављивао за данас, али се у најављено време није појавио.

Kако  би сами радници били поштеђени било какве евентуалне опасности и непријатности, редакција је донела одлуку да од јуче, за редакцијске састанке не користи спорне просторије, већ да своје колегијуме, симболично, одржава на отвореном.

Удружење новинара Србије дало је пуну подршку “Јединству” подвлачећи да у демократским друштвима никада није било могуће усменим путем наложити исељење било коме.

Лист “Јединство” протеран је из Приштине 1999. године. Од тада се налази у Kосовској Митровици.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси