Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  За примену прописа спремно 1,2 милиона евра
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

20. 03. 2013.

Аутор: Бојан Цвејић Извор: Данас

За примену прописа спремно 1,2 милиона евра

Последњи округли сто у оквиру јавне расправе о Нацрту закона о јавном информисању и медијима, који би до краја марта требало да буде послат Влади, одржан је јуче у Београду у Народној банци. Представници Министарства културе и информисања истакли су спремност да се држава коначно повуче из власништва медија у Србији, док су представници стручне и међународне јавности оценили да је најважније да се прописи и примењују.

 

Министар културе и информисања Братислав Петковић рекао је да се процес доношења закона, у сарадњи са ЕК, ОЕБС-ом, медијским и новинарским асоцијацијама одвија у демократској процедури.

- Након тога држава се више неће уплитати у рад медија, као што је то било претходних година. Показаће одговорност и гарантовати медијске слободе у Србији, нагласио је Петковић.

Шеф Делегације ЕУ у Србији Венсан Дежер рекао је да је ово тело учествовало у изради закона, као и да је за његову примену, када се усвоји, обезбеђено 1,2 милиона евра. Према његовим речима, питање приватизације државних гласила се мора решити.

- Неопходно је ускладити законе који су у конфликту по том питању - закони о главном граду, о Тањугу, о државној управи, објаснио је Дежер. Он је додао и да се Србија обавезала потписивањем Споразума о стабилизацији и придруживању да ће укинути државну помоћ медијима од 1. јануара 2012.

- С тим се закаснило, али се то мора урадити. Финансирање треба да буде само на основу пројеката и то без дискреционог система који је постојао. Оно што у закону недостаје јесте регулисање медија националних мањина. Свака мањина мора да има медије или програм на својим националним језицима, навео је Дежер и додао да би предмет дуготрајне дебате требало да буде питање регионалних јавних сервиса, као и финансирање јавних сервиса уопште.

Помоћник министра културе Драган Коларевић рекао је да је Нацртом закона дефинисан и појам медија и јавног интереса, као и да су укључене и одредбе закона о јавности власништва и недозвољеној медијској концентрацији који је стајао неколико година. Представници медијске заједнице коју чине медијска коалиција (НУНС, УНС, АНЕМ, НДНВ и Локал прес) и Асоцијација медија, истакли су да нису учествовали у одлучивању о томе шта ће се наћи у закону.

- Овај закон није наклоњен приватним медијима, којима ће се отежати рад и наклоњен је државним, чиме се нарушавају принципи конкуренције на тржишту.

Иако се предвиђа да ће држава изаћи из медија до 31. децембра 2014. чули смо да ће се тај рок продужити, чему се противимо, навео је Зоран Секулић, представник Асоцијације медија.

Председник АНЕМ Саша Мирковић је испред медијске заједнице нагласио да су Нацртом нејасно постављене одредбе о пројектном финансирању, да није довољно препознат принцип саморегулације, нити решен положај новинара, поготово радно-правни однос.

Тимофејев: Студио Б ће бити убијен

Директор градске телевизије Студио Б Александар Тимофејев рекао је да, уколико се усвоји предложени Нацрт закона, то ће „убити Студио Б“. „За ову годину обезбеђено је из буџета Београда 215 милиона динара, што покрива 45 и 55 одсто расхода, остало зарађујемо на тржишту. Уколико се држава повуче, ко ће да купи Студио Б? Ми немамо ни свој простор, већ користимо градски“, навео је Тимофејев.

Нови правилник о приватизацији

Министарство културе и информисања ће донети нови правилник о приватизацији локалних медија уместо важећег из 2006. године, рекао је члан радне групе за припрему медијских закона Александар Аврамовић. Он је на објаснио да закон предвиђа два модела приватизације, поделу ваучера запосленима и продају стратешком партнеру.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси