Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Притисак тужилаштва на Пиштаљку
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

24. 03. 2013.

Извор: Пиштаљка

Притисак тужилаштва на Пиштаљку

Новинар Пиштаљке Иван Нинић одбио је да полицији открије извор информације на основу које је написао текст о сумњивој јавној набавци у Институту за трансфузију крви Србије.

Нинић је у петак по налогу Првог основног јавног тужилаштва у Београду саслушан у просторијама Управе криминалистичке полиције Министарства унутрашњих послова у вези са чланком објављеним 29. децембра прошле године у којем је наведено да је фирма Yunycom д.о.о. потписала уговор о донацији са Институтом пре него што је добила посао набавке тестова за болести које се преносе крвљу.

Повод за саслушање новинара Пиштаљке је кривична пријава коју је у јануару ове године Првом основном јавном тужилаштву поднела директорка Института др Снежана Јовановић Срзентић против Н.Н. лица (наводно неког од запослених у тој установи), које сумњичи за злоупотребу службеног положаја из члана 359. Кривичног законика Републике Србије. То лице је наводно Нинићу неовлашћено доставило копију уговора о донацији који је потом Пиштаљка објавила.

У кривичној пријави, коју су у полицији прочитали нашем новинару, наводи се да је Пиштаљка објавила уговор и текст пре него што је Институт званично одговорио на захтев аутора да му се достави копија уговора, односно пре него што је он на поштанској повратници потврдио пријем уговора. Заменица тужиоца Првог основног јавног тужилаштва је, поступајући по кривичној пријави, затражила да полиција званично утврди начин на који је новинар Пиштаљке дошао до спорног уговора, односно од ког лица и под којим околностима је уговор добио.

У разговору са Николом Вуксановићем, вишим полицијским инспектором у Одељењу за сузбијање привредног криминала УКП-а, Нинић је потврдио да је располагао спорним уговором пре него што га је од Института за трансфузију крви Србије званично добио. Он је, међутим, одбио да открије извор који му је доставио тај документ, истичући да је уговор добио анонимним путем и да је редакција Пиштаљке одлучила да објави текст и уговор заједно са раније добијеним одговорима од Института за трансфузију крви Србије.

„Неспорно је да је уговор из Института званично достављен након објављивања текста и аутентичност уговора који је анонимно достављен није оспорен. Правним дејством уговора оваквог типа, које је закључивао Институт, тренутно се бави Агенција за борбу против корупције“, рекао је Нинић током саслушања, што је наведено и у службеној белешци. Он је истакао и то да Институт за трансфузију крви Србије никада није демантовао наводе изнете у тексту, нити је тужио аутора текста и уредника Пиштаљке.

Законом о јавном информисању прописано је да новинар није дужан да открије податке у вези са извором информације, осим ако се подаци односе на кривично дело, односно учиниоца кривичног дела за које је запрећена казна затвора најмање пет година (члан 32). С друге стране, за кривично дело злоупотреба службеног положаја, за које директорка Института сумњичи Н.Н. лице, прописана је казна затвора од шест месеци до пет година.

Подношење овакве кривичне пријаве заправо је покушај застрашивања новинара и запослених у Институту за трансфузију крви Србије баш у периоду када Агенција за борбу против корупције, уз помоћ узбуњивача, истражује да ли има елемената корупције у пословању те здравствене установе.

У чланку који био повод за саслушање новинара Пиштаљке, наведено је да је након два неуспела покушаја тендера које је поништила Републичка комисија за заштиту права у поступцима јавних набавки Институт за трансфузију крви Србије директном погодбом фирми Yunycom д.о.о. доделио набавку 120.000 еlisa тестова за болести које се преносе крвљу вредан 21,6 милиона динара. Непуна два месеца пре тога директор фирме Yunycom д.о.о. др Слободан Кривокапић и директорка Института др Снежана Срзентић потписали су уговор о донацији, којим је Yunycom донирао Институту апарат за анализу еlisa тестова, вредан 30.326 евра.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси