Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Тијанић: Отпустићемо 1.000 запослених и смањити програм РТС
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

31. 03. 2013.

Извор: Блиц, Танјуг

Тијанић: Отпустићемо 1.000 запослених и смањити програм РТС

Најављени прелазак Радиотелевизије Србије са претплате на државни буџет је изнудјено решење које на неки начин фаворизује комерцијалне медије и због којег ћемо морати да отпустимо до 1.000 запослених и смањимо програм, изјавио је данас генерални директор РТС Александар Тијанић.

Тијанић је рекао Танјугу да финансирање РТС-а искључиво из државног буџета није функционално решење јер буџет "није развојни, већ кризни".

"Претплата се свела само на Београд и Нови Сад и просто није реално да та два града издржавају државу од осам милиона становника. Мораћемо да отпустимо до 1.000 запослених, да смањимо програм, а питање је шта ће бити са нашим симфонијским оркестром и хоровима", казао је Тијанић.

Како је додао, ово ће бити година у којој ће први пут после седам-осам година комерцијални медији бити гледанији од јавног сервиса чиме ће, оценио је Тијанић, информативне и друге емисије тих телевизија имати већи утицај него што је то до сада био случај.

"Колико претплата има лоших страна, толико и прелазак на буџет има своју лошу страну, а то је ограничавање функције и деловања јавног сервиса, али и на неки начин фаворизовања комерцијалних медија", сматра Тијанић.

Новац, за који генерални директор РТС-а претпоставља да би јавни сервис требало да добија из буџета, неће бити довољан за нормално деловање и развој те телевизије.

"Онолико колико знамо, пошто нисмо званично упознати, требало би да из буџета добијамо колико смо од претплате добијали на њеној најнижој тачки, односно између 55 милиона и 60 милиона евра. Нама је потребно најмање 70 милиона евра, без маркетинга, за нормално функционисање, дигитализацију, снимање нових серија, очување дописничке мреже, нове емисије, модернизацију...", казао је Тијанић.

Он је стање у РТС-у упоредио са Хрватском радиотелевизијом чији буџет, како је рекао, износи 240 милиона евра.

"Ако ми од државе добијемо 60 милиона евра и још 20 милиона евра зарадимо од маркетинга, то је укупно 80 милиона евра. ХРТ, у земљи која је два пута мања од Србије, има 240 милиона евра. То значи да је за њихов јавни сервис буџет већи три пута од нашег", објаснио је Тијанић.

Генерални директор РТС-а истакао је и да је преласком на финансирање из буџета неминовно и да порасте утицај државе на уредјивачку политику јавног сервиса, али и да ће то пре свега зависити од људи који воде државу и РТС.

На питање да ли постоји шанса да се РТС поново финансира путем претплате Тијанић је одговорио да је то веома тешко.

"Она влада која поново буде уводила претплату мора да то учини да она буде у облику пореза чије је плаћање обавезно, иначе нико неће плаћати. То уопште није лако, а неће бити ни политички популарно", закључио је Тијанић.

Према сазнањима тог листа, то је одлучио први потпредседник Владе Александар Вучић, пошто је недавно одбацио предлог да се претплата за РТС наплаћује преко пореза на имовину.

Коментари (1)

Остави коментар
нед

31.03.

2013.

Dejan R. Popovic, dipl. inz. [нерегистровани] у 14:19

Narodu se ne moze ugoditi

Za drugim okruglim stolom "Politike" sa nazivom "Agencije, putarine i vazalne stanice" ("Kulturni dodatak", 23. mart 2013), na pitanje novinara: "Pominjano je finansiranje iz budzeta, ukidanje pretplate. Kako urediti finansiranje RTS-a", direktor Tijanic jasno odgovara: "Moj predlog je - stavite javni servis na budzet sledece cetiri gosine ... ".

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси