Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Сведок и хроничар музичке продукције
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

25. 04. 2013.

Аутор: А. Ц. Извор: Политика

Сведок и хроничар музичке продукције

Књигу „Била сам сведок – музичка продукција РТС 1976–1992”, како каже ауторка Милица Стојковић (82), некадашња прва виолина Симфонијског оркестра и представник за штампу ТВ Београд – није писала, већ је само међу корице сакупила већ објављене текстове.

– Сабрала сам своје текстове објављиване у тадашњим дневним, периодичним новинама и интерном гласилу РТВ Београд „Информатор”. И то је само део. Почела сам скромно да пишем 1976. године. У првом тренутку то је била музичка критика.

 

Онда сам као прави новинар почела да записујем све што је пратило наступе ансамбла тадашње РТВ Београд, која је била део велике југословенске телевизијске заједнице. Укључивала сам се у информативне емисије, за радио и телевизију, извештавала о првом наступу једног симфонијског оркестра у Мароку, Симфонијског оркестра РТВ Београд средином седамдесетих или наступу у Паризу на светској смотри – рекла је агилна ауторка на јучерашњој промоцији одржаној у прес-центру Удружења новинара Србије (УНС) у Београду.

Открила је и да, нажалост, није могла да објави књигу са свим текстовима, па се ограничила на око 300, за период од 16 година.

Како је рекао Никола Рацков, професор и концертни пијаниста, ова књига је истовремено монографија, енциклопедија, речник и споменик музици и једном добу.

– Милица Стојковић је посматрала око себе. У једном запису читате есеј, односно научно обрађену тему: музичари и стрес, а већ у другом уочавате дух времена наступа, фестивала, живих преноса. Ово је издање које је споменик времену у коме су тадашњи музички ансамбли ширили културу не само у својој земљи већ показивали наша достигнућа свету наступима или директним преносом.

Рецезент књиге и некадашњи главни музички уредник у Радио Београду Слободан Атанацковић, иначе и композитор и новинар, указао је да је друга промоција (књига је објављена 2011.) одржана у прави час.

– Поставља се питање опстанка осам музичких ансамбала РТС-а. Неко ће рећи свакога дана у Србији људи остају без посла, шта је онда њих 270, колико их је у овом „погону”, а који је скуп. Указујем да је боље питање: шта је са очувањем и стварањем нових музичких записа и неговањем културе? Некада су ансамбли годишње снимали по 1.200 минута трајних аудио-снимака. Хорска, озбиљна, џез музика, народна, дечија... Сада ти снимци труну у неком депоу Радио Београда, јер у програмским шемама нема места – указао је Атанацковић и упутио апел надлежнима да учине све како не би дошло до прекида рада Музичке продукције РТС, у којој су: Хор, Велики џез оркестар, два народна ансамбла, Велики народни оркестар, Симфонијски оркестар и два дечја хора.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси