Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Обрадовић: Имам обавезу чувања државне тајне
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

29. 04. 2013.

Извор: Политика

Обрадовић: Имам обавезу чувања државне тајне

Председник Независног удружења новинара Србије (НУНС) Вукашин Обрадовић, због „нејасноћа и спекулација”, објаснио је на јучерашњој Годишњој скупштини НУНС-а зашто је поднео оставку на чланство у Комисији за утврђивање чињеница о убиствима новинара Даде Вујасиновић, Славка Ћурувије и Милана Пантића, што је изазвало дебату међу члановима НУНС-а.

Обрадовић је, напомињући да не може о свему отворено да говори, пошто још има обавезу чувања државне тајне, рекао да је неспоразум, „ако се то може назвати неспоразумом”, настао приликом предлога о додели статуса заштићеног сведока.

„Изнео сам резерве према идеји о додели статуса заштићеног сведока појединим особама које су непосредно одговорне и које су непосредно организовале убиство Славка Ћурувије”, подсетио је Обрадовић.

 

„Упозорио сам чланове комисије да додела статуса заштићеног сведока излази из оквира надлежности Комисије и да тиме треба да се бави Тужилаштво”, рекао је Обрадовић, „али нисам добио никакав одговор, после чега сам напустио Комисију”.

Одлуку о учешћу НУНС-а у раду Комисије донео је Извршни одбор НУНС-а после бурне дебате, а затим је уследила оставка члана ИО Јана Бризе, који је јуче поновио став да НУНС није смео да учествује у раду Комисије. „Замислите да мене, који сам новинар, позове екипа кардиохирурга да ме консултује око операције на отвореном срцу. Моје прво питање би било: Људи, па зашто мене, ја то не знам да радим”, истакао је Бриза и нагласио: „Ми смо новинари, ми не треба да радимо посао институција већ да извештавамо о њиховом раду, да их хвалимо или критикујемо. Није реч о томе да ли је на власти Александар Вучић или Борис Тадић, него да ли ми као ’независни новинари’ смемо да учествујемо у раду државних институција.”

Он је додао да је „у последњих 40 година” доказано да оснивање комисије поводом било ког случаја значи покушај заташкавања и спречавања да се дође до истине у том случају.

Став Бризе подржали су новинари Божидар Андрејић и Милан Влајчић, док је чланица ИО НУНС Сенка Влатковић изнела став да је ипак добро што је и НУНС био заступљен у комисији. „Ми годинама причамо о досијеу ’Ћуран’, о томе како је била окренута брава на вратима стана Даде Вујасиновић, али само годинама понављамо то исто, ударамо у зид и не померамо се. То је био један од разлога због кога смо, иако нисмо били позвани, хтели да пробамо да чујемо шта се тамо догађа”, рекла је Влатковић.

Она је нагласила да је Обрадовић имао мандат да напусти Комисију „чим налети на први зид”. „Вукашин је имао мандат да тог тренутка каже: Господо, нећу у овоме да учествујем, не слушате ме, користите ме као параван. То се и догодило”, истакла је Влатковићева.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси