Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  „Победа” под знаком питања
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

29. 04. 2013.

Аутор: Раде Станковић Извор: Политика

„Победа” под знаком питања

Недељник „Победа”, који издаје истоимено крушевачког предузеће, које је, после раскида приватизације 2010. преузела Агенција за приватизацију, преживљава тешке дане, а 12 стално запослених задовољава се минималним зарадама, које касне пет месеци. У првомајском и васкршњем двоброју редакција „Победе”, која постоји готово пуних седам деценија, обавештава читаоце да ће следећи број изаћи 10. маја, само ако обезбеди потребна финансијска средства.

Крушевачки информативни недељник објављен је први пут 16. новембра 1944. године. У оквиру „Победе” седамдесетих година прошлог века отворен је Радио Крушевац, а потом и ТВ Крушевац.

Скупштина града, као оснивач предузећа, поделила је 2007. године ту тромедијску кућу тако што је формирала јавно предузеће Радио-телевизију Крушевац, а „Победу” препустила Агенцији за приватизацију да је прода. Аукцијски купац била је 2007. бугарска фирма „Медија свјат”, која послује у оквиру бугарске групе „Брикел ЕАД”, иначе купац још двадесетак предузећа у Србији, међу којима је и крушевачка „Трајал корпорација”. Већину тих приватизација поништила је Агенција за приватизацију. То се догодило и са „Победом”, после штрајка запослених у 2010. години. Агенција је поставила заступника капитала, па га сменила после годину дана, октобра 2011.

Садашњи заступник капитала Небојша Раденковић каже да је „Победа” од његовог постављења на место директора и заступника капитала новина редовно излазила, али признаје да од министарстава Владе Србије није успео да добије ниједан динар подршке.

Да ситуација буде гора, Градска управа Крушевца, коју је формирала нова локална власт на челу с напредњацима и градоначелником Братиславом Гашићем, смањила је плаћање услуге информисања „Победи” са 1.800.000 (закључен од стране власти на челу са ДС-ом) на 1.000.000 динара на годишњем нивоу, а истовремено повећала сопствени буџет за 17 одсто!

Градоначелник Гашић каже да је за медије који нису на буџетском финансирању добио само шест милиона динара, који су „распоређени готово на равне части” (поред „Победе”, то су ТВ Плус, иначе власништво градоначелника, ТВ Јефимија, лист „Град” који излази петнаестодневно, и Радио Рубин), док је Радио-телевизија Крушевац, са стотинак запослених, као јавно предузеће остала на буџету града.

Уз то, некада јака индустрија града је посрнула, па су изостали приходи од рекламних порука. Дванаесторо стално запослених, од чега четворо ради у погону штампарије, а петоро новинара има високу стручну спрему, дошли су недавно и под удар пресуде, по тужби из 2009. у корист техничке уреднице, која је напустила предузеће, и бивше директорке, која није учествовала у штрајку радника, у износи од близу милион динара и блокаде рачуна.

Рачун је, додуше, деблокиран нагодбом са бившом директорком, репрограмирањем исплате у 12 рата, а исплата техничке уреднице је однела две зараде запослених.

У време ступања на дужност градоначелника Братислав Гашић је у свом експозеу, обраћајући се одборницима Скупштине града, рекао да ће проблем „Победе” решити присаједињењем Јавном предузећу Културни центар.

Отада је прошло десет месеци, док су се руководиоци и запослени у „надали том решењу, не тражећи друга”, а онда је актуелна влада почела да заговара повлачење државе из медија.

С обзиром на непобитну чињеницу да је „Победа” седам деценија најпедантнији хроничар догађања у крушевачком крају, новинари кажу да су очекивали да ће име бити сачувано у оквиру Културног центра, без обзира на то што би у заглављу листа писало да је то билтен, или службено гласило, али би новински текстови били преовлађујући.

И све то до неких нових, бољих времена за штампане медије. Ипак, „Победа” још није издахнула. У више анкета функционери локалне власти заговарали су опстанак тих новина. Само, актуелно Градско веће ниједан допис заступника капитала и директора Небојше Раденковића није ставило на дневни ред. Зашто?

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси