Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  САД окрећу леђа Тачију?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

30. 04. 2013.

Аутор: М. Д. - В. Ж. Извор: Информер

САД окрећу леђа Тачију?

Сједињене Америчке Државе полако, али сигурно, мењају став о Косову у корист Србије! О томе најбоље говори изјава америчког конгресмена Дејне Рорабахера о подели Косова и писање листа „Њујоркер“ о трговини органима у јужној српској покрајини, тврде саговорници Информера!

Све то представља јасан знак да америчка јавност почиње да узима у обзир и српске интересе и да косовски премијер Хашим Тачи полако губи подршку САД.

Реалнија слика

Недавна изјава америчког конгресмена Дејне Рорабахера да је бриселски споразум заправо приштински пораз и предавање севера покрајине Србима, према мишљењу наших саговорника, покренула је промену америчке свести о Косову.

Конгресмен Рорабахер, иначе заговорник независности Косова, оценио је да бриселски споразум „поткопава захтев Косова за суверенитетом на северу.“

- Косово је у суштини предало север. Не кажем, међутим, да то није требало да уради. Сматрам да би већинска српска заједница на северу требало да има право на самоопредељење - поновио је Рорабахер за „Слободну Европу“ став који је недавно бранио на бурној расправи у Америчком конгресу. (видите оквир!) Такође, текст угледног америчког магазина „Њујоркер“ о трговини органима на Косову у којем се ОВК оптужује за криминал и ратне злочине јасно говори да САД окрећу леђа самопрокламованом косовском премијеру Хашиму Тачију.

„Вођство бивше ОВК, које се данас налази у врху политичких структура у Приштини, сумњичи се за бројне злочине над Србима, организовану трговину људским органима и повезаност са криминалним организацијама широм Европе, али за сада ништа није судски доказано“, пише у тексту под насловом „Покажите нам тела“.

Неће ратне лидере

Председник Одбора за КиМ Милован Дрецун каже да Американци ублажавају ставове према Србији.

- Њихова јавност почиње да узима у обзир и српске интересе и приказује реалнију слику на Косову - истиче Дрецун.

Спољнополитички коментатор Бошко Јакшић сматра да писање „Њујоркера“ наговештава лагани заокрет у америчком схватању догађаја на Косову.

- Америка је већ почела посредно да награђује Србију због дијалога с Приштином.

Инвеститори из Емирата нису случајно стигли, јасно је да је то било на сигнал из Вашингтона. Не би требало очекивати потпуни заокрет политике према Србији, али ово су сигнали који наговештавају да САД жели да се реши косовских лидера с ратним педигреом - наглашава Јакшић.

Председница УНС Љиљана Смајловић каже да је „Њујоркер“ угледан  магазин, а да текст Тачија свакако приказује у лошем светлу.

- Чланак не бих назвала ни просрпским, ни антиалбанским. Аутор баца веома неповољно светло на Тачија и руководство ОВК, иако закључује да се оптужбе против њих вероватно неће доказати и подсмева се некомпетентности Тужилаштва за ратне злочине - истиче Смајловићева.

Рорабахер: Зашто терате Србе у независно Косово?

Амерички конгресмен Дејна Рорабахер није много бирао речи на расправи о Косову у Комитету за спољне послове Америчког конгреса:

- Зашто терате Србе с тих простора да на силу буду део независног Косова?

Причате о некој владавини права као решењу за народе који су стотинама година у непријатељском односу. Зашто не пустите да се тај проблем реши тако што би Срби са севера пришли Србији, а Албанци из Прешевске долине Косову - рекао је између осталог Рорабахер.

Симић: Ништа није зацементирано

Професор ФПН Предраг Симић оцењује да су САД несумњиво биле присутне, ако не и пресудне у дијалогу.

- Политика је уметност могућег и ништа није зацементирано. Очигледно је да САД жели Западни Балкан у ЕУ. С друге стране, занимљива ствар јесте да, док САД прича о овоме и не крије задовољство, Москва ћути прилично гласно - каже Симић.

Иван Вујачић бивши амбасадор у САД

„Њујоркер“ је независни, елитистички настројен часопис и његов утицај на јавност неће бити велики. Кад је реч о Рорабакеру, његови ставови нису нови.

Подржава право Албанаца на самоопредељење, али и Срба на северу.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси