Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Светски дан медија
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

03. 05. 2013.

Извор: Студио Б

Светски дан медија

РТВ Б92 и РТВ Студио Б су медији који су између 11.55 и 12 часова прекинули програм и прочитали прогласе новинарских удуржења поводом Светског дана слободе медија.

У Прогласу УНС је истакао да је слобода медија у Србији угрожена, иако је Србија протекле године мало напредовала на светској ранг листи политичких слобода и грађанских права (извештаји међународних организација Фридом хаус и Репортери без граница). "Новинари и новинарство у Србији су у најтежем економском положају у својој новијој историји", наводи се у Прогласу.

УНС је затражио да "реторичку спремност" нове власти да се држава повуче из власништва у медијима прате и законске гаранција да ће новац из будзета остати и даље доступан медијима кроз независно пројектно финанасирање. То новинарско удружења похвалило је декриминализацију клевете и истакло да "политичке газде" беспризорно користе медије, а нарочито таблоиде, као главно оруђе политичких обрачуна.

УНС је дао подршку Комисији за истраживање убистава новинара и затражио од Специјалног тужилаштва за ратне злочине да покрене истраге убистава и киднаповања новинара српских редакција у време ратова на простору бивше Југославије.

Поводом Светског дана слободе медија Синдикат новинаре Србије и коалиција запослених у медијима, саопштила је да су "медији у Србији никад мање слободни". "Један циљ имамо - да медији у Србији буду истински слободни. Пре тога морамо да их бранимо. Да их бранимо и одбранимо од људи који су пожелели да буду медијски шеици у Србији, од људи који говоре о приватизацији медија, а мисле на сопствене интересе, од људи који на сав глас прицају о слободи медија, а мисле на профит", наводи се у саопштењу.

Светски дан слободе медија новинари у региону дочекују у уверењу да простора за побољшање има још доста. Србија се у овогодишњем извештају организавије Репотери без граница попела за 17 места и сад је на 63. од укупно 179 земаља, једно место изнад Хрватске. Ипак, у извештају се констатује да је ситуација у земљи шаролика - законодавне реформе су донеле извесно побољшање, али не треба заборавити да и даље има доста препрека како би се превазишле старе навике које штете независном новинарству.

Европска комисија у извештају о напретку Србије, објављеном 22. априла, оцењује да су медији у Србији недовољно аналитични, необјективни и подложни аутоцензури. У извештају се похваљују недавне измене Кривичног закона којима се декриминализује клевета, што се оцењује као "значајан напредак", а као додатан корак је оцењено формирање комисије која треба да истражи случајеве атентата на новинаре.

Најбоље рангирана на листи "Репортера" је Словенија која је на 35 месту, док је БиХ 68, Косово на 85, Албанија на 102, а најгоре рангирана је Македонија која заузима 116. место. Колико је значај медија, на њихов дан, нагалсио је председник Генералне скупштине УН Вук Јеремић, напоменувши да је слободна, плуралистичка и независна штампа од кључног значаја за промовисање људских права и доброг управљања.

"Новинарство је племенит позив. У сваком друштву штампа има потенцијал да делује као бедем против злоупотреба власти, помажући да се открију непријатне истине", истакао је Јеремић у свечаном обраћању Генералној скупштини УН поводом обележавања 20 година од установљавања Светског дана слободе медија. Он је истакао да је тема овогодишњег окупљања већа безбедност новинара, који се суочавају са различитим опасностима.

Више од 200 новинара и репортера убијено је на радним задацима широм света прошле године, од чега највише у Сирији - 41 и Сомалији - 18, подаци су УНЕСЦО-а.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси