Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  На данашњи дан НАТО разорио зграду ТВ Нови Сад
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

03. 05. 2013.

Извор: РТВ, Бета

На данашњи дан НАТО разорио зграду ТВ Нови Сад

На Светски дан слободе медија, 3. маја 1999. НАТО је бомбардовао и практично уништио зграду РТС - Телевизије Нови Сад, садашњег дела медијског Јавног сервиса Војводине, који је и даље у подстанарским просторијамa.

Западна војна алијанса је, у току 78 дана ваздушне кампање на СР Југославију, још четири пута својим пројектилима гађала и потпуно уништила нову и стару зграду, и део опреме новосадске телевизије, на Мишелуку уз десну обалу Дунава.

 

У тим нападима, на срећу, није било настрадалих али је причињена огромна материјална штета која ће се, према многим оценама, веома тешко надокнадити.

Камен темељац  за дом РТНС, на Мишелуку постављен је 22. јуна 1973, а последњи део комплекса од преко 23 хиљаде квадрата усељен је 1996. године. Само три године касније емитован је последњи програм из ове зграде.

Била је то скраћена верзија Дневника на мађарском језику, сећа се тадашњи уредник, Нандор Картаг. Реализовало га је петоро људи и то више из бункера, него на својим радним местима.

Исаков: Држава да помогне обнову РТВ-а

"Као што је тешко било разумети пре 14 година зашто су капацитети ТВ Нови Сад у чак четири пута били у потпуности разорени, тако је можда још теже размети како је у последњих 14 година било мало разумевања да се то на неки одређени начин надокнади, управо зато што је то изграђено у оно време средствима грађана који су то путем претплате финансирали. Зато ми инсистирамо у последнијм решењима закона чија је израда у току да се управо у буџетима нађу средства за обнову или надоместак објеката који недостају РТВ-у", изјавио је Синша Исаков, генерални директор Радио - телевизије Војводине.

Он је поновио противљење финансирању јавних сервиса из буџета.

"Најбоље решење јесте да грађани финансирају јавне сервисе. Ако Влада жели да финансира јавне сервисе из буџета, онда постоји добра прилика да се управо надоместе ови објекти који нам недостају. То је обавеза државе, додао је Исаков.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси