Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  РТС дугује милионе, а Ђилас дужан Тијанићу
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

07. 05. 2013.

Извор: Курир

РТС дугује милионе, а Ђилас дужан Тијанићу

Радио-телевизија Србије дугује милионе, али су толико немарни према новцу да не јуре ни своје дужнике.

РТС, на чијем челу се налази Александар Тијанић, само у прошлој години увећао је губитак невероватних 14 пута. За разлику од 2011. године, кад су дуговали 88 милиона, сад су дужни чак 1,2 милијарде динара. Међутим, директора РТС то није натерало да смањи луксузне прохтеве, као што је куповина комплета чаша за вино „сваровски“, које коштају 120.000 динара.

Незавидна ситуација

Ипак, највише изненађује то што се у РТС толико бахато односе према дуговима да не јуре чак ни своје дужнике, а њих није мало. Ту су „Медија пул“, који им дугује 100 милиона, Телеком Србија (74 милиона), „Дајрект медија“ Драгана Ђиласа (63 милиона), Г17 плус (55 милиона), ЛДП (36 милиона), „Ван медија“ (26 милиона), СРС (17 милиона), ЈУЛ (46 милиона), што захтева отварање сламарице.

Јавни сервис би се тако избавио из незавидне ситуације у којој се тренутно налази, па би избегли бруку због немогућности исплате две последње рате „Електродистрибуцији Београд“ од 10 милиона динара.

- РТС већ годину дана налази се у репрограму отписа дуга за струју, који је износио стотинак милиона и остало им је да исплате мајску и јунску рату од по пет милиона динара. С обзиром на то да су људи у беспарици и да све теже одвајају новац за РТВ претплату, питање је да ли ће РТС моћи да исфинансира остатак дуга - објашњава саговорник Курира, који је добро упућен у пословање ове медијске куће.

Извештај ревизора

Први човек Јавног сервиса Александар Тијанић признао је да је укупан дуг РТС око 20 милиона евра.

Извештаји ревизора из 2012. године показују да је списак оних којима РТС дугује новац дугачак. Тако, на пример, пише да је од банака на име краткорочних кредита позајмљено две милијарде динара, а на име дугорочних кредита 844 милиона динара. Само дуг за ПДВ износи 221 милион динара, накнада за кинематографију пола милијарде динара, а за репрезентацију 10 милиона динара, назначено је у ревизорском извештају.

Александар Тијанић

Где су ми те чаше од кристала?

Александар Тијанић, директор РТС, није одговорио на питање о негативном билансу куће коју води и списку оних којима дугује, већ се осврнуо на чаше за вино „сваровски“, на које је потрошио 120.000 динара.

- Где су ми чаше?! Нађите рачун или кристалне чаше, у супротном идемо на суд! - навео је Тијанић, ком смо претходно пожелели срећан Ускрс, а заузврат, осим закаснелог одговора о куповини чаша, добили и једно „ваистину“.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси