Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Приватизовао РТС, забранио Информер
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

09. 05. 2013.

Аутор: Е. И. Извор: Информер

Приватизовао РТС, забранио Информер

Генерални директор РТС Александар Тијанић забранио је читање, цитирање и било какво спомињање Информера у програмима ове телевизије, потврђено нам је у више поузданих извора у Јавном сервису! Тијанић је, како сазнајемо, својим уредницима наредио да из свих прилога у информативном програму избаци било какво спомињање наших дневних новина! Према усменом наређењу директора, забрањено је цитирати Информер чак и онда кад објави информације које нико други нема!

У Јавном сервису Србије, који финансирамо сви ми грађани покорни, само слежу раменима и кажу да о тим стварима одлучује „једино директор“?!

 

Тијанић: Може нам се

Али, да ли је баш тако? Сме ли Александар Тијанић или било који директор РТС да забрањује било које дневне новине, и то из свог личног хира и антипатије? Није ли Јавни сервис власништво свих нас грађана и зар ми немамо права да сазнамо све национално важне вести, па и оне које објављују „неподобне дневне новине“?! Позивамо зато надлежне да нам кажу да ли је то Александар Тијанић заиста неупитни, апсолутистички владар РТС и да ли он може да тамо ради баш све што му падне на памет?!

Да се Тијанићева забрана Информера спроводи, уверили смо се, између осталог, и детаљним прегледом „прес клипинга“. У последња безмало три месеца наш лист ниједном није цитиран чак ни у прегледу штампе у Јутарњем програму. Притом, у истој тој емисији редовно се читају и оне, по тиражу и утицају, много мање важне новине?!

Тијанић, на другој страни, тврди да све што се не слаже са уређивачким концептом Јавног сервиса није обавезно да се чита на РТС.

- Уређивачки колегијум је донео неприкосновену одлуку, која важи генерално за све новине које користе прејаке изразе или фотографије. То није моја лична одлука, јер РТС није моје власништво. Постоји могућност рекламирања „читајте Данас“ или „сваког дана купујте Информер“, али у прегледу штампе важе та правила, јер таблоидни приступ преко телевизије добија десет пута јачи одјек - каже Тијанић и додаје да нема законске обавеза да се листају сви дневни листови.

- Конкретно, кад смо били при крају преговора да се чита и Информер, ваш главни уредник је на Пинку изјавио да „напредњаци више никад не треба да гостују на РТС“. Он сматра да може да напада РТС, а да му ми стојимо на располагању и да очекује разумевање. То је разлог зашто се не чита. Могла би да иде реклама, али под условом да Вучићевић не „дивља“ по Твитеру и да на својој „тезги“ на Пинку не напада РТС - закључује Тијанић.

Вучићевић: А ‘Банана’?

Главни уредник Информера Драган Ј. Вучићевић одбацује Тијанићеве тврдње као „неистините“.

- Информер је био читан и цитиран на РТС све до фебруара. Да вас само подсетим на аферу „Банана“, кад је Јавни сервис ударне вести и „Дневник“ почињао насловном страном наших новина. Тада им, јелте, није сметао наш таблоидни приступ. Одлука да се забрани Информер на РТС јесте лична одлука увређеног Тијанића, а прича о колегијуму само је јалови покушај оправдања - каже Вучићевић, који тврди да није рекао да „напредњаци не треба да гостују на РТС“.

- Постоји снимак емисије „Тешка реч“ и свако може да погледа шта сам рекао. На крају крајева, све и да сам то рекао, па то не може бити разлог да директор РТС забрањује дневне новине које су међу најутицајнијим и најтиражнијим у земљи!

Смајловићева: Ја бих Информер читала на РТС

Председница УНС Љиљана Смајловић каже да РТС није дужан да у рубрици „прелиставање“ има све новине, али да би она другачије то радила.

- Информер и Курир су незаобилазне новине, посебно зато што често имају ексклузивне информације о политичким догађајима. Често кад гостујем баш у тој јутарњој емисији недостаје ми да видим шта је у њима објављено. Сматрам да би било очекивано и нормално листати ова два листа.

Мој угао

Раде Вељановски, професор ФПН

Апсолутно легитимно право Јавног сервиса је да одлучи хоће ли неке листове читати у програму и да одабере који ће то бити. Закон им гарантује аутономију у том погледу.

Коментари (1)

Остави коментар
чет

09.05.

2013.

anonymous [нерегистровани] у 11:45

?

kao deca.. ovaj me je ocepio, ne onaj je.. zasto je vama stalo da vas drugi medij citira? razumem ja da je to kul, odma ide prikriveno oglasavanje, raste kredibilitet, svi cuju za vas...
i ok, jedan medij ne zeli da vam da malo prikrivenog oglasavanja i kredibiliteta
pa???????????? nije da ste osteceni, samo niste benificirani.
oladite i pocnite da se bavite novinarskim poslom, a ne kao pevaljke sa tezgi kad krenu da se pljuju..
zaradite taj kredibilitet i zaradite to da ljudi znaju za vas, vasim radom.. a ne tuzakanjem i prikrivenim oglasavanjem

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси