Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Диктатор Тијанић крије Курир од грађана Србије
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

09. 05. 2013.

Аутор: С. Томчић, С. Илић Извор: Курир

Диктатор Тијанић крије Курир од грађана Србије

Радио-телевизија Србије скоро две године дискриминише дневне новине Курир.

Јавни сервис Србије толико дуго одбија да у рубрици Преглед штампе у оквиру Јутарњег програма обавести грађане Србије о чему пише Курир, иако је најтиражнији дневни лист у земљи. И не само то. Чак и кад Курир ексклузивно објави неку информацију ва  жну за све оне који живе у овој земљи, РТС је не преноси или је пренесе без помињања важне чињенице - ко ју је објавио.

Подсетимо, Курир је више пута откривао афере које се тичу Јавног сервиса и директора Тијанића, што може бити разлог за бојкот нашег листа. У случају да Тијанић није обавештен, РТС није приватно власништво, већ Јавни сервис, чија је дужност да грађанима који плаћају претплату пружи веродостојне и за њих значајне информације.

Представници новинарских удружења жестоко се противе таквом виду самовоље челника Јавног сервиса.

Председница Удружења новинара Србије Љиљана Смајловић истиче да је „Курир незаобилазан лист ако хоћете да пратите политички живот у Србији“.

- Иако ми не можемо натерати РТС да чита све дневне новине, лично сам мало изненађена. Без обзира на то шта у Јавном сервису мисле о уређивачкој политици Курира, то је битан лист са довољно ексклузивних информација. Да сам уредник на РТС, имала бих Курир због тога што је релевантан и што често има информације које други листови немају. То није комплимент уређивачкој политици, већ чињеница - каже Смајловићева.

Да РТС „треба да третира све дневне новине на примерен начин и да им уступи простор сразмеран њиховом угледу, утицају и тиражу, сматра и Саша Мирковић, председник Асоцијације независних електронских медија.

- РТС не треба да игнорише било који медиј под условом да објављује проверене и веродостојне информације о пословању ове јавне радиодифузне установе. У том смислу, сматрам професионално неприхватљивом ову врсту игнорисања било ког гледаног, читаног, тиражног и утицајног медија у Србији - истиче Марковић.

Афере о којима смо писали

5. мај 2013 - Александар Тијанић купио је за свој кабинет шест луксузних чаша од чувеног „сваровски“ кристала.

21. новембар 2012 - У РТС „нестало“ пола милиона евра током одржавања Евровизије у Београду.

17. новембар 2012 - Фирма „Нира ФТЦ“, чији власници Небојша Гарић и Драгослав Илић имају удео и у Ђиласовим фирмама „Мултиком група“ и „Дајрект медија“, од продуцирања серијала „Време је за бебе“ на РТС зарадила је огроман новац.

20. октобар 2012 - РТС од мештана из Бољковаца код Горњег Милановца тражи да плате претплату, иако више од 30 година немају никакав ТВ сигнал.

11. октобар 2012 - РТС је, према уговору склопљеном 2011, само на фризирање потрошио три милиона динара.

26. август 2012 - Иако је са аутором склопио уговор о емитовању, Александар Тијанић три године није хтео да прикаже документарац о страдању Срба „Валдхајм- скривено зло“.

Занемео

Тијанић спустио слушалицу

Да ли је Курир у немилости РТС због писања о аферама, нисмо успели да сазнамо. Тијанић прекинуо је везу чим је чуо ко га зове, а није нам се јавио ни Ненад Стефановић, уредник Информативног програма, као ни Саша Барбуловић, уредник Јутарњег програма.

 

 

Коментари (1)

Остави коментар
чет

09.05.

2013.

anonymous [нерегистровани] у 12:04

??

isto kao i komentar u informeru.. platite pa cete dobiti prikriveno oglasavanje :PP

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси