Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Додељене награде за истраживачко новинарство
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

09. 05. 2013.

Извор: ФоНет

Додељене награде за истраживачко новинарство

Америчка амбасада и Независно удружење новинара Србије (НУНС) вечерас су свечано доделили награде за истраживачко новинарство за 2013. годину, поводом Светског дана слободе медија, 3. маја, за најбољи текст у штампаним, онлајн медијима и Радио и ТВ.

Награду у категорији штампаних медија добила је Сандра Петрушић за серијал текстова објављених у магазину НИН протекле године о злоупотреби у болницама у Србији "Досије болнице - паре за распад".

Једини номинован је и награђен прилог Драгана Станковића и Зоране Јовичић са ТВ Белами из Ниша "Како је потрошено 19 милиона за Константина" о астрономским ауторским хонорарима за представу "Константин" у Нишу у оквиру националног обележавања јубилеја Миланског едикта.

 

Новинари Балканске истраживачке мреже (БИРН) и Центра за истраживачко новинарство Србије (ЦИНС) Јелена Васић, Владимир Костић и Слободан Георгијев добили су награду од онлајн медија, међу пет номинованих, за прилог "До БусПлуса кроз рупе у систему", о малверзацијама у увођењу наплате градског превоза.

Пошто је уручио прву награду, амбасадор САД Мајкл Кирби је подсетио да САД већ 8. годину додељују награду да афирмишу новинаре истраживаче у Србији.

На Светски дан слободе медија одајемо признање жртви, коју храбри новинари подносе сваки дан у свом послу, промовишућ транспарентност и слободу изражавања, рекао је Кирби на свечаности на Факултету драмских уметности.

Он је указао да штампа и медији служе народу, а не онима који њим владају и служе да открију тајне владе, а грађанима истините информације.

Улога независног новинарства је глас који нам је апсолутно потребан за бољу будућност демократије. Новинари чине да ми бирократи будемо опрезни и поштени у свом раду, поручио је Кирби и нагласио да његова земља протеклих 15 година помаже развој независних медија у Србији.

Кирби је обећао српским новинарима да ће према њима бити љубазан у интервјуима.

На конкурс је стигао 101 прилог 51 новинара, а према речима председника НУНС Вукашина Обрадовића сви заслужују награду.

Истраживачко новинарство у Србији данас има додатни значај у општој таблоидизацији медија, појеаве која поткопава основе професије, угрожавајући демократски напредак Србије. Оно је један од последњих бедема одбране угледа новинарске професије, коју упорно срозавају они који у медијимаприводе, хапсе, суде и пресуђују, заборављајући на етички кодекс, рекао је он.

Насупрот њима новинари истраживачи успевају да докажу да је новинарство нешто више од јефтиног сензационализма и повлађивања најнижим људским нагониама, указао је Обрадовић.

О награђенима је одлучивао жири новинара - Бранкица Станковић, Милорад Ивановић, Саша Лековић и Бранко Чечен.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси