Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Преминуо Урош Шошкић
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

09. 05. 2013.

Извор: Лидер/Хина

Преминуо Урош Шошкић

Након дуге болести у 73. години у уторак, 7. маја преминуо је Урош Шошкић један од најпознатијих загребачких новинара који је као главни уредник потписивао чак 16 редовних и 30-так посебних издања, међу којим су и дневник Вјесник те високотиражни недељник Арена, а као директор је водио три новинско-издавачке куће. Урош је сахрањен 10 маја у Истри.

Урош Шошкић је рођен 1940. у Сремској Каменици, гимназију је завршио у Ријеци, након чега је студирао на Правном факултету у Загребу.

 

Прве новинарске радове објавио је још као гимназијалац у ријечком Новом листу, на Радио-Ријеци и у Младости, а као студент 60-тих година сурађује на Радио-Загребу и у Студентском листу у Загребу, гдје је прво био репортер, а потом и уредник спортске рубрике.

Oд 1961. до 1963. хонорарно радио у Глобусу, Арени и Вјеснику у сриједу, а октобра 1963. запослио се као новинар – репортер у Вјеснику у сриједу гдје ради до 1966. Тада на кратко прелази у Вечерњи лист, а потом исте године у Плави вјесник гдје је од  децембра 1971. до  маја 1973. као главни уредник.

Касније је радио у Арени као репортер и замјеник главног уредника па у Вечерњем листу као уредник градске рубрике одакле је прешао у редакцију Вјесника где је напредовао од  уредника градске рубрике, потом уредник Недјељног вјесника, затим заменик главног уредника и в.д. главног уредника од  октобра 1986. до  јуна 1987.

Из Вјесника 18. октобра 1987. одлази за главног уредника Арене у окриљу које су покренута четири нова издања (Мила, Ауто-клуб, Астро магазин и Дјечји клуб) чији је такођер био главни уредник, а када је поткрај 1990.  Арена постала деоничко друштво био је њен први директор.

Од 1994. до поткрај 2000. директор је издавачког друштва Ревије  и главни уредник новопокренутог недељника Тена, месечника Теен, Ауто блиц а и још неколико редовних и повремених издања.

Из Ревија је у новембру 2000. прешао у новинско-издавачку кућу Еуропапресс холдинг (ЕПХ) чији је директор све до одласка у пензију 2003.

У богатој каријери био је и извјеститељ с ратишта у Бијафри и Либанону. Током 70-тих и 80-тих покренуо је више акција као што су Бициклијада Вечерњег листа, Сљеменске стазе другарства, Бициклијада Вјесника, уређивање савског насипа у Загребу и многе друге. Добитник је награде Борис Јанковић-Аргус 1989. и других признања.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси